Beszivárog az informatika a természetvédelembe

2007.04.19. 16:14
Szeptembertől természetvédelmi informatikai rendszer segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégiai tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást, tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium. Persányi Miklós hamarosan leköszönő tárcavezető összegezte négy éves tevékenységét. "Nem természetes létformája a miniszterség az embernek" – fogalmazott.

A Természetvédelmi Informatikai Rendszer (TIR) kiépítése szeptemberben fejeződik be, tájékoztatott közleményben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Az adatgyűjtő és szolgáltató rendszer a természetvédelem területi szerveinek helyi hálózatait fogja majd olyan egységbe, amely megfelel az Európai Unió elvárásainak is.

Az állampolgárok számára az információs rendszer bevezetésével gyors és pontos digitális adatszolgáltatás valósul meg. A rendszer fejlesztése EU támogatással 2004-ben kezdődött meg, a program költségvetése 500 millió forint. A rendszer fejlesztését az Albacomp végzi.

Az információs rendszer segíti a természeti értékek nyilvántartását, a stratégiai tervezést, a Natura 2000 területek állapotának nyomon követését, a kutatásokat, a védetté nyilvánítási folyamatokat, a kárelhárítást és az oktatást. A rendszer hivatott biztosítani a természetvédelmi döntések szakmai megalapozását, az ország természeti állapotának jellemzését, az EU csatlakozással járó természetvédelmi irányelvek előírásainak teljesítését.

A projekt keretében kiépül a Természetvédelmi Törzsadat Alapnyilvántartó Rendszer, ami többek között tartalmazza a magyarországi nemzeti parkokra, tájvédelmi körzetekre, természetvédelmi területekre és természeti emlékekre vonatkozó összes információt, így például az ingatlan-nyilvántartási, erdészeti, vagyongazdálkodási és biotikai adatokat.

A miniszterség nem természetes létforma

A porból sikerült felemelni a környezetvédelmi politizálás hazai és nemzetközi tekintélyét. Az elmúlt négy évet a hazai környezetügy történetének eredményes szakaszai közé sorolják majd, hiszen az ország sokkal gyorsabban haladt előre ezen a területen, mint a legtöbb ügyben, összegezte tevékenységét Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki hamarosan leköszön a tárcavezetői pozícióról.

"Tisztességesen ledolgozott évek alatt megoldottam, ami megoldható volt"- összegezte négy éves miniszteri tevékenységét Persányi Miklós. "Nem természetes létformája a miniszterség az embernek" – jegyezte meg.

A 2003 májusától tartó minisztersége alatt javult az árvízi biztonság a Tiszán és mellékfolyóin, és valamennyi árvízi védekezés sikeres volt. Valamennyi nagyobb településen, városban fejlesztették a szennyvízkezelést, és a hulladékgazdálkodás hiányzó infrastruktúráját. Az uniós források bevonásával megvalósuló fejlesztésekkel megerősödik, húzóágazattá válik a hazai környezetipar. Az EU-csatlakozás környezetvédelmi követelményeit maradéktalanul teljesítette az ország.

Új jogszabályok százai születtek, megtörtént a Natura 2000 területek kijelölése, a CO2 emisszió kiosztási rendszer bevezetése. Robbanásszerűen elterjesztettük a szelektív hulladékgyűjtést, a semmiből teremtettük meg az elektro-hulladékok, a gépkocsi roncsok, a szárazelemek vagy a gyógyszerek visszavételi rendszerét - összegezi az elmúlt évek eredményeit a miniszter.

Maradt még feladat

A zöldtárca leköszönő minisztere utalt arra, hogy bőven maradt feladat, így a nemzeti parkok modernizációja, a vízközmű szolgáltatásban a rendszerváltás, a belvizek elleni védekezés, továbbá haladéktalanul be kell vezetni azokat a végrehajtási rendeleteket, amelyek a szennyezési veszélyhelyzetek jobb kezelésére szolgálnak a környezeti felelősség jegyében.

Keményen fel kell lépni az emberek életét leginkább keserítő olyan környezeti problémák ellen, mint a szemételhagyás, a parlagfű terjedése, a természetkárosító sportok, a városi por- és zajszennyezés, valamint be kell fejezni még az idei évben a fenntartható fejlődésről és az éghajlatváltozásról szóló nemzeti stratégiák kidolgozását. Legnagyobb jelentőségű politikai kérdés, hogy a zöldtárca aktív részvételével készüljön el az ország új energiastratégiája, véli Persányi Miklós.