Betámadták Pokornit a Magyar Nemzetben

2006.05.29. 13:26
Pokorni Zoltán térnyerésének megállítását követeli a Magyar Nemzet egészoldalas cikke, amely "álságos" zsidóbarát "liberálisként" ábrázolja a politikust. A fideszes körökben teljesen ismeretlen szerző, egy egyetemi hallgató azzal vádolja az alelnököt, hogy Orbán Viktorral akar leszámolni, és ennek érdekében próbálja elfoglalni a párt fővárosi kulcspozícióit. Fideszes forrásaink szerint Pokorninak valójában Simicska Lajos üzent a jobboldali lapban korábban elképzelhetetlen hangvételű írással.

"Az önkormányzati helyekért folytatott erőlködés zavaros körülményeit Pokorni ravaszul a saját maga és a saját rendszere építésére, a párton belüli pozícióinak megerősítésére használja föl" - állítja a Magyar Nemzet egy teljes oldalas cikkében. A Fidesz alelnökét cinikus törtetőként ábrázoló írás le is szögezi, mi a teendő: "időben meg kell állítani azt a folyamatot, amelynek eredményeként a Fidesz liberális szárnyához tartozó politikus az egész konzervatív jobboldal irányítását" átveheti.

Egyetemista dolgozat

A Magyar Nemzet 6-os oldalán hétfőn közölt cikk elvileg a Fidesz választási vereségének okairól folyó, Tölgyessy Péter egy hónapja publikált cikkével megnyitott diskurzus részeként jelent meg. A "Pokorni Zoltán birodalmat épít" című írás szerzője, a szignó tanúsága szerint Egei Antal, beható háttér-ismeretek birtokában elemzi a Fidesz-vezérkarban lejátszódó belharcokat, az egyetemi hallgatóként aposztrofált szakértőről azonban eddig sem a Fidesz környékén, sem a jobboldali lapnál nem hallottak.

Deutsch a lidérc

A hosszú bevezetés mellékesen leszedi a keresztvizet Orbán embereiről, Habony Árpádról, Rogán Antalról, és az egyszerűen lidércnek minősített Deutsch-Für Tamásról, majd rátér a párt jövője szempontjából a legrosszabb választásként bemutatott Pokorni Zoltán tevékenységének elemzésére. A kiáltványszerű cikk a jobboldali sajtóban soha nem látott stílusban beszél a Fidesz alelnökéről, akinek legfőbb célját Orbán Viktor hatalmának megtörésében látja.

Minden hájjal megkent üzletemberek


Fotó: Huszti István

Egy hosszú bekezdés szól arról, hogy a médiában okos, halk szavú, határozott tanárember imázsát mutató Pokorni valójában "minden hájjal megkent üzletemberek" tanácsát követve szervezkedik pártjában. "A mai napig jó kapcsolatot ápol" a "keresztény karácsonyból zsidó viccet kreáló Horn Gáborral", akivel együtt vezették a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, ő tett javaslatot a holokauszt emléknapra, siratófalat állíttatott a XII. kerületben, ráadásul még Fiala Jánossal is jóban van. Pokorni "esetenként azt az utat választja, amelyik a jobboldali táborban morálisan elfogadhatatlan - írja a Magyar Nemzet.

Budai tengelyhatalom

Szijjártó Deutsch-Für helyén
Szijjártó Péter lett a Fidesz kommunikációs vezetője. Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: az eddigi szóvivői feladatok mellett a kommunikációs tervezés, a Fidesz-sajtóosztály munkájának irányítása és felügyelete lesz a feladata kommunikációs vezetőként. A posztra Orbán Viktor pártelnök nevezte ki. Korábban Deutsch-Für Tamás látta a kommunikációs vezetői feladatokat, ő azonban a választások után Orbán Viktor kabinetfőnöke lett. Selmeczi Gabriella is szóvivő marad. Az új kommunikációs vezető közölte: Hammerstein Judit marad a Fidesz sajtófőnöke. Hozzátette: csak minimális átalakítást tervez a sajtóosztály munkájában. Kérdésre válaszolva elmondta: az önkormányzati választások kampányfőnökéről még nincs döntés.

A szerző szerint Pokorni arra törekszik, hogy a választási vereség utáni tisztázatlan hatalmi helyzetben elfoglalja a fővárosi kulcspozíciókat. Saját hegyvidéki polgármesterségével egy olyan I., II., XII. kerületi tengelyt hozhatna létre, állítja a Nemzet cikke, amely önkormányzati bázisként szolgálhatna legmegbízhatóbb emberei számára az Orbánnal szembeni "portyákhoz". Az Index és a Hírszerző cikkeire is hivatkozó írás szerint az is Pokorni Zoltán rovására írandó, hogy Nagy Gábor Tamás újabb jelölésének megpuccsolását emelték ki a kerületi polgármester-jelöltállításról megjelent cikkek. Pokorni ugyanis lobbizott a kívülállók számára érthetetlenül megfúrt I. kerületi polgármester mellett, aki az országgyűlési választáson egyéniben le tudta győzni Kóka János gazdasági minisztert, de a Fideszben sikerei ellenére egyes körökben fekete listára került.

Simicskát sejtik

Az Indexnek egyelőre nem sikerült elérnie Pokorni Zoltánt. Több, neve elhallgatását kérő fideszes szerint - annak ellenére, hogy a vitacikkeket a Nemzet egy, a felelősséget részben elhárító megjegyzéssel adja közre - egyértelmű, hogy a Magyar Nemzetben nem jelenhetett volna meg az írás, ha annak tartalma nem tükrözné Simicska Lajos álláspontját. Forrásaink szerint szinte képtelenség, hogy egy egyetemi hallgató csak úgy mellesleg információkat szerezzen arról, hogy Pokorni milyen összetételű stábbal veszi körül magát, és hogy éppen milyen fideszes csoportokkal tárgyal. Biztosra veszik, hogy a "kiáltványban" az egykori APEH-elnök igyekszik kontrolálni a párt belső mozgásait.

Liszkay Gábor, a napilap főszerkesztője viszont cáfolt. Az Indexnek nyilatkozva kijelentette: a Magyar Nemzet - ellentétben más lapokkal - nem olyan orgánum, ahol az impresszumban nem szereplő emberek határozhatják meg a lap tartalmát. A főszerkesztő elmondta, hogy Egei Antal cikke csupán egyik darabja annak a több hete folyó vitasorozatnak, amelyben már kemény szavakkal bírálták többek között Orbán Viktort is.

Simicska Lajos eddig direktben ritkán hallatta hangját az újságban, amely a választási kampány alatt mégis címlapra tette üzenetét ("elvágom a torkukat!"), amit egy általa fenyegetőnek vélt levél íróinak küldött. Egy napon belül kiderült, hogy nem fenyegetésről volt szó, az üzletember csupán egy reklámlevél szövegét értette félre.

Simicska Lajos titkárságán visszahívást ígértek.