Balos elhajlók a polgári körök között

2002.08.23. 12:53
Az ország jó néhány településén alakult ki ellentét az önkormányzati választás előtt az Orbán Viktor kezdeményezésére aktivizálódott polgári körök és a Fidesz között. A Demokrácia Központ szerint a magyarázat az, hogy sok új szervezet irányultsága lényegesen eltér a pártétól. A csoportokat koordináló irodán azt állítják: nemcsak szélsőjobbos kilengések vannak, hanem eleve bomlasztási céllal is alapítottak balos polgári köröket, amelyek "benyomultak a jobboldal jelöltállítási folyamatába".
A Fidesz budapesti központjában működő Demokrácia Központban is elismerik: az önkormányzati választások előkészületei sok helyen hoztak felszínre ellentéteket a polgári körök és a legnagyobb ellenzéki párt között.

Jobbra, balra át!

Az Index kérdésére a Demokrácia Központ szervezési osztályán elmondták, hogy több nagyvárosban és településen eltér a frissen alakult csoportok politikai irányultsága a Fideszétől. Hozzátették azonban, hogy a zavart nem csupán a "még jobboldalibb" körök okozzák, hanem többek között az, hogy sok "balos" szervezet is létrejött. A központban úgy vélik: "politikai alapszabály, hogy ilyen helyzetekben be kell nyomulni", és belülről zavart kelteni. A polgári körök tevékenységét koordináló irodán egyébként még semmilyen adattal nem rendelkeznek arról, hogy hány településen indítanak vagy neveznek meg jelöltet a csoportok. Biztosnak látszik azonban, hogy a köröket bevonják majd az október 20-án tartandó választások szavazóköri munkáiba.

Hiánypótlás helyett párhuzamos szervezkedés

Orbán Viktor a polgári körök budapesti találkozóján felszólította az aktivistákat, hogy lehetőleg minden olyan kistelepülésen keressenek és indítsanak saját jelöltet, ahol a jobboldal egyetlen pártjának sincs működő helyi szervezete. Ám az eredeti elgondolással szemben a körök több nagyvárosban is választás-előkészítő szervezkedésbe kezdtek. Az utóbbi hetekben több településről jelezték, hogy - néhol kilépésekhez vezető - éles vita alakult ki a polgári kezdeményezések és az "anyapárt", a Fidesz között.

Szegeden egy 117 bejegyzett tagot - polgári kört, magánszemélyt és civil szervezetet - tömörítő mozgalom vette kezébe a kezdeményezést. Székesfehérváron szintén egy polgári szövetség segítségével "előzte be" Gógl Árpád, volt egészségügyi miniszter a Fidesz korábbi jelöltjét. Hasonló eset történt többek között Egerben és Gyöngyösön is.

Csak a Fideszen keresztül

A Fidesz önkormányzati választásokat előkészítő országos választmányán egyébként Kövér László elnök azt mondta, hogy csak a jelöltállítás folyamata után tudnak pontos képet alkotni arról, hogy a polgári körök hány településen állítanak jelöltet. De Orbán Viktor eredeti kezdeményezését idézve hozzátette azt is, hogy a polgári köröknek nincs formális javaslattételi joguk, csupán ajánlatot tehetnek "a Fidesz helyi szervezetein keresztül".