Kigyulladt a Pólus Center a tűzoltási gyakorlaton

2001.02.28. 14:35
Tűzoltási gyakorlatot tartottak szerda délelőtt a Pólus Centerben. Harminc embert kellett kimenteni a füsttel teli épületből. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szerint a budapesti bevásárlóközpontok biztonságosak, azonban mégis előfordul, hogy bezárják a vészkijáratokat, vagy árusítóhelyekkel szűkítik le a menekülési útvonalakat. A tűzoltók egy katasztrófához nyolc percen belül érkeznek meg, addig az ott dolgozó alkalmazottakon múlik több ezer ember élete.
A tapétaüzletből lassan füst kezdett szivárogni
Kigyulladt egy tapétaüzlet a Pólus Centerben, amelyet ötven tűzoltónak háromnegyed óra alatt sikerült csak eloltania. A Western Cityben a hatalmas füst miatt több vásárlót és eladót kellett kimenteni. Mindez csak egy tűzoltási és mentési gyakorlat volt, amelyet szerda délelőtt a bevásárlóközpontot üzemeltető cég és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság tartott.

Az emberek nem érzik a veszélyt

A külföldi televíziókban döbbenten láthattunk olyan felvételeket, ahol az emberek a tűz ellenére nyugodtan vásárolnak tovább. Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok szerint sokan nem érzik azt a veszélyt, amely ilyenkor rájuk leselkedik, pedig a tűz nagyon gyorsan terjed.

Először az embereket kezdték kimenteni

Az elmúlt tíz évben nagyon megváltozott Budapest, a kisebb áruházak helyett óriási bevásárlóközpontok épültek. Egy ilyen épületben rengeteg ember fordul meg, ez a szám a Pólus Centerben heti kétszázezer. A riasztástól számított nyolc percen belül érnek ki az első tűzoltók, addig több ezer ember élete az ott dolgozó személyzet fellépésén múlik. Ilyen nagy tömeg nem tudja segítség nélkül elhagyni az épületet, a biztonsági szolgálatnak határozott fellépéssel kell a kijárat felé irányítani az embereket. A tűzvédelmi gyakorlatokat a törvény évente egyszer írja elő, ez a szám az Egyesült Államokban tizenkettő.

Lezárt vészkijáratok, szűk menekülési útvonalak

A fővárosi tűzoltóság rendszeresen tart ellenőrzéseket Budapest kétszázhetven épületében. Erdős Antal, a Tűzmegelőzési Osztály vezetője elmondta, a bevásárlóközpontokban többnyire lezárt vészkijáratokkal, valamint árusítóhelyekkel leszűkített menekülési útvonalakkal kell szembesülniük. Az üzletek tulajdonosai szívesen kerítik el a tűzcsapokat és falazzák be a tűzérzékelőket is.

A tűzoltóság azonban pozitívan értékeli, hogy a cégek modern tűzvédelmi berendezésekkel szerelték fel az épületeket. Erdős Antal úgy véli, a budapesti bevásárlóközpontok biztonságosak.

Profi tűzoltók, gyenge biztonsági szolgálat

Felkészültek a tűz oltására
A tűzoltási gyakorlatról elvileg az üzletek dolgozói és a vásárlók sem tudtak. Vásárlóból persze csak néhány lézengett, mert az üzletek nyitásáig még fél óra hátra volt. Miután hatalmas füst árasztotta el az épületet, a hangosbemondóból hiába vártunk egy határozott hangot, hogy mindenki hagyja el az épületet.

,,Valami tűzoltási gyakorlat lehet" - mondja egy idősebb hölgy, akit a biztonsági őr kedvesen megkért, hogy egy rövid időre fáradjon ki az utcára. A hangszórókból persze még mindig zene szólt. A tűzoltók első egységei tíz percen belül megérkeztek, és légzőkészülékeikben megkezdték a bent ragadt emberek kimenekítését. Elsőként a tapétaüzletben ragadt eladókat mentették ki, akikre légzőálarcot raktak, hogy minél előbb friss levegőhöz juthassanak.

A lángok a tetőre is átterjedtek
Két-három perces időközönként sorra érkeztek az újabb egységek, és a tűzoltók kisebb csapatokban rohantak be a füsttel teli épületbe. Sorra mentették ki az embereket, némelyüket csak ki kellett kísérni, de valakit hordágyon hoztak ki. Mivel a tűz a tetőre is átterjedt, ezért egy emelőkosárral emelkedtek a levegőbe, és hatalmas vízmennyiséget zúdítottak az épület tetejére.

A Pólus Centerben eddig a legnagyobb tűzesete 1999-ben volt, amikor szintén a Western Cityben gyulladt ki egy üzlet. A lángokat azonban a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megfékezni, de az épületet ki kellett üríteni.