A Fidesz népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására

2004.10.04. 12:41
A Fidesz népszavazáson kérdezné meg, hogy "egyetért-e ön azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?". Orbán Viktor, a párt elnöke szerint az új kormányprogram nem más, mint üzleti terv az ország vagyonának kiárusítására. A parlamentben is szóba került a kezdeményezés, ahol a miniszterelnök azt javasolta a Fidesznek: nevét változtassa Fidesz-Magyar Munkáspárttá.
A Fidesz hétfőn népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására - közölte Áder János. "A Fidesz egy népszavazást fog kezdeményezni, egy népszavazást a privatizáció leállítására" - mondta Áder János az MTV Nap-kelte című műsorában. Hozzátette: a kérdést megfogalmazták, és hétfőn reggel beadják az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

Egyetért-e

A kérdés lényege: "egyetért-e ön azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?" - közölte a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője. Közölte: ha ez egy ügydöntő népszavazás, ha az OVB jóváhagyja a kérdést, s amennyiben az Alkotmánybíróság, ha megtámadják előtte - mivel, mint mondta, feltételezi, hogy a szocialisták megtámadják -, viszonylag gyorsan dönt, akkor "garantálom, hogy a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség egy héten belül össze fogja szedni a kétszázezer szükséges aláírást". Utána már csak a különböző intézményeken, az OVB-n, a Belügyminisztériumon múlik, hogy mikor lehet ebben az ügyben népszavazást tartani - tette hozzá Áder János.

Kiárusítás

Megerősítette Áder János reggeli bejelentését Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Fidesz képviselőcsoportjának hétfői tanácskozásán. Mint mondta, "a Fidesz ügyvezető elnöksége úgy döntött, hogy meg kell kérdezni az embereket, adnak-e felhatalmazást az ország vagyonának kiárusítására". Az új kormányprogram nem más, mint üzleti terv az ország vagyonának kiárusítására. "Ellenkező irányban halad, mint a Jóléti rendszerváltás programja" - szögezte le, hozzátéve, hogy a dokumentum csak nevében érdemli meg a kormányprogram titulust.

A Fidesz elnöke kiemelte: a privatizációnak megvolt Magyarországon a maga történeti szerepe, azonban történelmi küldetését befejezte. Véleménye szerint Magyarországon a közvagyon és a magánvagyon aránya azonos az európai átlaggal. Orbán Viktor álláspontja szerint a további privatizáció hívei a jövőt, a biztonságot akarják kiárusítani. A pártelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy ők is támogassák a Fidesz népszavazási kezdeményezését.

Semmi alapja

A kormány nem tervez átfogó privatizációt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. Nincs a kormány és a parlament előtt "hű, de nagy privatizációs csomag", a kormány terveiben nincs átfogó magánosítási szándék - mondta a kormányfő a Magyar Televízió Parlamenti Napló című műsorában. "Nem ismerek egyetlen olyan szándékot, hogy valaki is privatizálni szeretné a közigazgatást, az egyetemeket. Amit itt az ellenzék állít, annak semmi alapja nincs" - közölte Gyurcsány Ferenc az ellenzék azon vádjára, miszerint a privatizáció nemcsak az egészségügyet, hanem a közigazgatást is érintheti. "Rosszindulatú, politikai előítéletekkel terhelt spekuláció zajlik, hangulatkeltés" - mondta a kormányfő.

A privatizációnak érdemben a végén van Magyarország, az egykori állami tulajdon túlnyomó része már magánkézben van. Ma nincs komoly állami vagyon, amelynek az értékesítését le kellene állítani - tette hozzá. "Énszerintem akár arra is ki lehet írni népszavazást, hogy holnaptól tilos levegőt venni, meg tilos lesz horkolni, meg tilos lesz utcára menni sétálni" - fűzte hozzá a Fidesz népszavazási kezdeményezésére reagálva.

Guyrcsány: a Fidesz alakuljon Fidesz-Magyar Munkáspárttá
Vita bontakozott a pártok között napirend előtt a parlamentben a privatizációval kapcsolatban. Elsőként Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök állt ki a privatizáció határozott folytatása mellett, mondván: az állam a legrosszabb gazda. A privaítizáció leállítására vonatkozó fideszes kezdeményezés kapcsán azt mondta: ismét létrejött az Orbán-Thürmer tengely.

Guyrcsány Ferenc miniszterelnök válaszában azt javasolta Orbán Viktornak, kérje vissza a Medgyessy Péternek korábban adott alkotmányt, mert úgy látszik, nem ismeri az alaptörvényt. A kormányfő arra buzdította az ellenzéket, hogy ne a magánosítás leállítását követeljék, hanem mondják ki: államosítani akarnak. Rámutatott: a Fidesz korábbi programjában a privatizáció céljaként a bevételek maximálását nevezték meg.

Gyurcsány szerint a fideszeseknek csak akkor van bajuk a tőkével és a magántulajdonnal, ha az nem az övék. A kormányfő végül azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy nevüket Fidesz-Magyar Polgári Szövetségből alakítsák át Fidesz-Magyar Munkáspárttá. Ezt követően Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ismételte meg népszavazási kezdeményezésük bejelentését. Szavai szerint olyan területeket akarnak kiárusítani, amelyeknek tartósan állami tulajdonban kell lennie, mert mindenki biztonságát garantálják.