A Fidesz eláll a népszavazástól, ha

2004.10.08. 11:32
Visszavett a privatizáció leállításával kapcsolatos követeléseiből a Fidesz. Orbán Viktor pártelnök az egyik tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy pártja megegyezésre törekszik, és nem feltétlenül ragaszkodik a népszavazáshoz. Áder János pedig bejelentette: elállnak a népszavazástól, ha a négy parlamenti párt meg tud egyezni a tartós állami tulajdonú cégek listájáról. A Fidesz ezzel közelítette álláspontját a másik ellenzéki párt vezetőjének, Dávid Ibolyának korábban kifejtett véleményéhez.
A Fidesz megegyezésre törekszik a privatizáció leállításáról, és csak végső eszköznek tartja a népszavazást - közölte Orbán Viktor egy péntek reggeli televíziós műsorban.

Elállnának

A Fidesz elnöke kifejtette: azt szeretnék elérni, hogy egyes állami vállalatok "visszakerüljenek a tartós állami tulajdonról szóló törvénybe". Orbán szerint a pénzügyminiszter állítása a Fidesz számára nem elég garancia arra, hogy az állam nem adja el többek között a Szerencsejáték Rt.-t. A politikus ide sorolta a Magyar Villamos Művek Rt.-t, a Volán-társaságokat és a Magyar Posta Rt.-t is. Mint mondta, ezek a vállalatok a szocialista kormányzás alatt kerültek ki a jogszabályból. Orbán nyilatkozatát követően Áder János frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatóján pedig azt jelentette be, hogy a Fidesz eláll a népszavazási kezdeményezéstől amennyiben a négy parlamenti párt megegyezésre jut a tartós állami tulajdonban maradó cégek listájáról. Áder szerint ebben szerepelnie kell a Volán-vállalatoknak is, amelyek a Fidesz kormányzása idején még nyereségesen működtek.

Fordítva

A Fidesz hétfőn állt elő népszavazási javaslatával. Akkor Orbán arról kérdezte volna a polgárokat: egyetértenek-e "azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?". Hétfőn Áder beszélt először a Fidesz kezdeményezéséről az egyik tévécsatorna reggeli műsorában, a nap folyamán pedig Orbán sajtótájékoztatón erősítette meg az indítványt. A hét folyamán azonban a Fidesz négypárti egyeztetést kezdeményezett a privatizációról.

Nem oldja meg

Dávid Ibolya korábban közleményben fejtette ki: a Magyar Demokrata Fórum szerint a kormány és a Fidesz vitáját egy népszavazás nem lenne képes megoldani, hiszen "sem a kormány átgondolatlan privatizációs programja, sem a Fidesz teljes privatizáció stopja nem szolgálja Magyarország gazdasági és nemzeti érdekeit". Dávid Ibolya szerint a fő kérdés nem az, hogy legyen-e privatizáció, vagy ne legyen, hanem az: mit és hogyan privatizáljon az állam. Az MDF elnöke szerint ennek eldöntéséhez a célszerűséget és az ésszerűséget valamint a nemzetbiztonsági, a nemzeti szempontokat kell figyelembe venni..