Szász az Inter-Európa ügyvezetőjét is pénzmosással vádolja

2003.08.22. 23:44
Az Inter-Európa Bank, a Magyarországi Volksbank és az OTP ügyfélkörét is érinti az a pénzmosás gyanúja miatt tett feljelentés, amelyet Szász Károly, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke juttatott el az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához. A Pannonplast-ügyben kezdett PSZÁF-vizsgálat szerint összesen 6,2 milliárd forint landolt, főként készpénzben két szíriai állampolgár az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél vezetett számláin. Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira három éve érkeztek az utalások a K&H Equities-ügyből már ismert Montrade és a Balmoral offshore cégektől.
Több olyan cég és magánszemély ügyében tett ismeretlen tettes ellen feljelentést Szász Károly, amelyek a K&H Banknál végzett PSZÁF-vizsgálat során már "látókörbe kerültek".

Szoros összefüggés a Pannonplasttal

Az Index birtokába került dokumentum szerint a feljelentésben nevesített banki ügyfelek olyan tranzakciókat hajtottak végre, amelyek a PSZÁF megítélése szerint "szoros összefüggésbe hozhatók a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával, továbbá a Kulcsár Attila ellen folyamatban lévő eljárások során felderített szabálytalanságokkal, jogszabálysértésekkel". A felügyelet július 28-án végzett helyszíni vizsgálatot az Inter-Európa Banknál, pénzmosás gyanús ügyleteket keresve.

Két szíriai

A feljelentés szokatlannak minősíti két szír állampolgár nagy összegű és nagy gyakoriságú tranzakcióit, amelyekben összesen 6,2 milliárd forint vándorolt a K&H Equities-ügyből már ismert Montrade és a Balmoral offshore cégektől Abdo Mahmoud és El Abed Hasan számláira. Az Inter-Európa Banknál és az OTP-nél vezetett számlákra mindig ugyanazok a cégek utaltak hiteltörlesztés, valamint értékpapír tranzakció címén több tízmilliós, esetenként százmilliós tételeket.

A pénzintézetekben Abdo Mahmoud és El Abed Hasan gyakran készpénzben vette fel az utalásokat. A két szíriainak több közös számlája és cége is volt: tulajdonosok például a Volksbank pénzváltó ügynökeként működő Mondyel Kft.-ben. A PSZÁF szerint a kft. Volksbanknál vezetett számlája alapján a pénzmozgások tekintélyes része nem eredhet szokásos pénzváltói tevékenységből.

Pénzváltók Kulcsár ügyfelei közt

Szintén az Inter-Európánál vezetett számlát egy másik pénzváltó cég, a Suszi Kft., amelynek két korábbi tulajdonosa, Bende Péter és Szikora István szerepel Kulcsár Attila privát ügyfelei között is. A K&H Bank vizsgálata során felbukkant Suszi Kft. ritkán és nagyösszegben végrehajtott tranzakciói és a cég egyik ügyvezetőjének, Abdellah Abdelrahmannak magánszámláin folyt pénzmozgások a dokumentum szerint a "pénzmosás bűncselekményi tényállás megvalósulására utalnak". A gyanút erősíti, hogy a cég az elmúlt években dollármilliókat utalt több kínai cégnek és magánszemélynek.

Pini és Mudura

A Szász Károly által aláírt feljelentés beszámol arról is, hogy a K&H Equitiesnél látókörbe került az Inter-Európa üzlet és hálózatirányításért felelős ügyvezető igazgatója, Giuseppe Pini, akinek a banknál tartott számláit áttekintve szintén pénzmosás-gyanús ügyletekre bukkantak. A PSZÁF az ügyvezető eurószámláján és a felügyelő bizottsági tagként szintén hozzá köthető Ramexa Kft. számláján történt jelentős összegű pénzmozgásokra alapozza állításait. A felügyelet Mudura Sándor, Medgyessy Péter miniszterelnök erdélyi barátjának ügyleteit vizsgálva hasonló megállapításra jutott.