Életveszély a törökszentmiklósi pszichiátrián

2001.02.09. 17:24
Az utóbbi években több rendkívüli haláleset is történt a törökszentmiklósi Pszichiátriai Betegek Otthonában, ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatot folytatott le. Gönczöl Katalin kifogásolta, hogy a betegek nem emberhez méltó körülmények között vannak elhelyezve, és az ápolók létszáma sem elegendő. Legutóbb egy tűzeset azért végződött tragédiával, mert a beteg lelakatolt rácsos ágya megakadályozta, hogy kimeneküljön az épületből. A ilyen ágyak használatának megszüntetésére pedig a családügyi miniszter nemzetközi egyezményben is kötelezettséget vállalt.
A törökszentmiklósi Pszichiátriai Betegek Otthonában a túlzsúfoltság és az ápolói létszámhiány miatt sérülnek a betegek alkotmányos jogai - áll Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentésében. A vizsgálatot azért indították, mert az utóbbi években több rendkívüli haláleset is történt. Legutóbb 2000. év végén vesztette életét egy beteg, amikor az otthonban tűz ütött ki, de a lelakatolt rácsos ágya megakadályozta, hogy kimeneküljön az épületből. A tűzet egy beteg okozta, akit nem tartottak elzártan, így gyufához jutott, majd felgyújtotta a kórtermet.

Zsúfoltság és növekvő agresszió

Az akkori eset kapcsán a megyei pszichiátriai szakorvos megállapította, hogy az otthonban nagy a zsúfoltság, ami jelentősen növeli a betegek agresszivitását. A kétszázharminc gondozottra a törvény hetvennyolc ápolót ír elő, ennek ellenére csak ötvennyolcan vannak. Az egyedüli szakorvos maga az intézet igazgatója, mellette csak egy mellékállású pszichiáter segít a betegek ellátásában.

Gönczöl Katalin azt kifogásolta, hogy a szobákban két-három emberrel többet helyeznek el, mint amennyit a helyiség nagysága megengedne. Véleménye szerint a tűzeset azért végződött tragédiával, mert a zsúfolt berendezés miatt nem lehetett kimenekíteni a hálós ágyban fekvő beteget. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már több pszichiátriai otthonban kifogásolta ezen ágyak alkalmazását. A szociális és családügyi miniszter pedig már nemzetközi egyezményben is kötelezettséget vállalt használatának megszüntetésére.

Hálós ágyak vagy nyugtatók

A tűzeset idején Törökszentmiklóson kilenc ilyen ágyat használtak. Az intézet igazgatója úgy véli, még mindig jobb ezeknek az alkalmazása, mint nyugtatók túladagolásával a betegeket ,,kémiai kényszerzubbonyban" tartani. Ebben az esetben azonban kiderült, hogy a halálra égett férfinél a lelakatolt ágyat a szokatlanul nagy gyógyszer adagok mellett alkalmazták.

A vizsgálat kiterjedt a tűzesetet okozó beteg lakhelyére is. Neki egy szűk helyiségben kellett élnie, amelyet vasrácsok osztottak három részre. Az egyik három négyzetméteres rekeszben volt egy vaságy, amin alhatott. Gönczöl Katalin szerint az ilyen elhelyezés nem elfogadható. Sérül a betegek szabad mozgásához és személyes biztonságához fűződő alkotmányos joga, valamint a kínzás és a kegyetlen, megalázó bánásmód tilalmának alkotmányos elve is.

Újabb vizsgálat indulhat

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal vezetőjét, hogy indítson vizsgálatot a Pszichiátriai Betegek Otthonában. Egy olyan terv kidolgozása szükséges, amely garantálja a korábbiakhoz hasonló tragikus események megelőzését.

Dr. Hódosi Miklós, az intézet igazgató főorvosa az Indextől értesült Gönczöl Katalin jelentéséről. Az otthon helyzetéről pedig telefonon nem, csak személyesen kíván nyilatkozni.