Olimpia luxuskivitelben

2004.08.09. 07:34
A világ legnagyobb luxus-óceánjáróján, a Queen Mary 2-n lakik majd negyven magyar sportvezető és politikus. Egy magyar cég százharminc kabint vásárolt, döntő többségüket a Magyar Olimpiai Bizottság le is foglalta díszvendégeinek. A luxusszállásért másfél millió forintot fizet a MOB fejenként. Gyurcsány Ferenc a nemzetközi bizottság vendége lesz, Kondor Katalinnak, illetve sajtófőkének a MOB fizetett be.
Tekintse meg képeinket!
Fejenként több mint másfél millió forintba kerül a Magyar Olimpiai Bizottságnak annak a több mint negyven magyar sportvezetőnek az elszállásolása, akik az olimpia idején a világ legnagyobb luxus óceánjáróján, a Queen Mary 2-n laknak majd, tudta meg a Népszava.

A lap úgy tudja, itt kap szállást Gyurcsány Ferenc gyermek- ifjúsági és sportminiszter - de az ő költségeit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fizeti, csakúgy mint Medgyessy Péterét, aki várhatóan augusztus 26-29. között lesz ott a játékokon.

Az utazásokat szervező Pegazus Tours százharminc kabint vásárolt, döntő többségükett a Magyar Olimpiai Bizottság le is foglalta díszvendégeinek.

A Queen Mary 2-n elszállásolt sportvezetők között akad néhány jobb- és baloldali politikus is, például Gémesi György, az MDF alelnöke, illetve Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Az elit hajója
A Queen Mary 2 négy futballpálya nagyságú, nyolcszázmillió dollárt érő, minden luxussal ellátott hajó. 2600 utasának kényelméről 1250 fős legénység gondoskodik. A világ legújabb, legnagyobb luxushajója az olimpiai játékok alatt a pireuszi kikötőben horgonyoz, ahonnan könnyen elérhetők az olimpiai versenyek helyszínei. A QM2-n az olimpiai alatt a Magyar Olimpiai Bizottság vendégein kívül kizárólag az ATHOC (Athéni Olimpia Szervező Bizottsága) által meghívott világcégek képviselői, a társadalmi élet prominens személyiségei laknak.
A Népszava úgy tudja, eredetileg itt lakott volna a kajak-kenusok sportvezetője, a szocialista Baráth Etele államtitkár is, de az őt érdeklő versenyek Athéntól 45 kilométerre lesznek, így kérésére neki ott foglaltak szállást.

A MOB utazási lehetőséget ajánlott fel a kiemelt szponzorai vezetőinek is. Sokan azonban nem éltek a szerződésben garantált joggal. Utazik viszont Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke és szóvivője is, mert a rádió évi húszmillió forint értékű műsorperccel támogatja a bizottságot. A MOB Molnár Zoltán igazgató szerint három évvel ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatára foglalt helyeket a Pirreusban lehorgonyzott Queen Mary 2-n, mert az athéni szállodások akkor napi ötszáz dollárért, csaknem százezer forintért kínálták a jobb hotelszobákat.