Magyarországon jártak az amerikai rakétatelepítők

2005.01.11. 20:36
Az MDF elnöke találkozót kezdeményezett az amerikai nagykövettel és felszólította a kormányt, hogy adjon tájékoztatást, lesz-e rakétavédelmi rendszer Magyarországon. Batiz András kormányszóvivő szerint Magyarország nem merült fel érdemi helyszínként, "már csak azért sem, mert a rendszer kiépítéséről sem született döntés".

Az MDF felszólította a kormányt, hogy adjon tájékoztatást a nemzetközi rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek Magyarországra telepítéséről folyó tárgyalásokról. Dávid Ibolya pártelnök kedden azt mondta, az embereknek joguk van tudni, hogy miről tárgyal a kormány, milyen fegyvereket telepítenének Magyarországra, és mekkora az ország valós veszélyeztetettsége.

Rakétavédelmi rendszer Magyarországon?

Az MDF elnöke találkozót kezdeményezett az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével, hogy részletes tájékoztatást kapjon az amerikai elképzelésekről. Dávid szerint az embereknek joguk van megtudni az érveket és az ellenérveket az AMD-ről (rakétavédelmi rendszerről), joguk van megtudni, hogy ez növeli vagy csökkenti Magyarország biztonságát.

Nem folynak érdemi tárgyalások

Az MTV Híradója szerint Polgár Viktor külügyi szóvivő elismerte, hogy valóban jártak amerikai hadiszakértők Magyarországon, és elmondták véleményüket, de szerinte ez csak egyoldalú közlés, és nem lehet tárgyalásokról beszélni. Batiz András kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, nincs szó arról, hogy Magyarország ennek a rakétavédelmi rendszernek valamelyik támaszpontjául szolgálhatna a jövőben. "Ebben a kérdésben nem folynak érdemi tárgyalások, és Magyarország nem merült fel érdemi helyszínként, már csak azért sem, mert a rendszer kiépítéséről sem született döntés" - mondta a szóvivő. Batiz szerint még arról sincs döntés, hogy a NATO rakétavédelmi rendszer az európai tagállamokra való kiterjesztése indokolt-e.