Belföld

Eskütétel és megszorító intézkedések előtt Hódmezővásárhelyen

Átvilágítások és elbocsátások várhatók egy hónapon belül

2000. 12. 12., 17:10 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:56

Szerdán megalakul Hódmezővásárhely új közgyűlése. Rapcsák András polgármester vezetésével olyan grémium teszi le az esküt, amelyben abszolút többsége van a Fidesz –Magyar Kereszténydemokrata Szövetség - Egységes Hódmezővásárhelyért Egyesületnek. Információink szerint az alpolgármester Almási István lesz, aki takarékossági okok miatt egyedül látja el a helyettesi pozíciót. A városházán előkészítettek egy globális átvilágítást, valamint egy teljes mérleg és leltárkészítést, mert Rapcsák egy hónapon belül teljes kórképet akar adni a város gazdasági helyzetéről.

Új közgyűlés alakul egy régi polgármesterrel Hódmezővásárhelyen szerda délután. A december 3-án megválasztott képviselőtestület holnapi ülésén megválasztják a bizottságokat, és feltehetőleg a közgyűlés elfogadja Almási István alpolgármester jelöltségét is. Rapcsák indoklása szerint csak azért lesz egy alpolgármestere a városnak - a törvényben megengedett három helyett - mert a posztok csökkentésével is takarékoskodni szeretnének. A közgyűlésben (13 hellyel plusz polgármester) abszolút többséget szereztek a Rapcsák-pártiak, a maradék kilenc helyen pedig az MDF, az MSZP, a Polgári Szövetség Vásárhelyért és az SZDSZ két-két képviselője, valamint a MIÉP egy politikusa osztozik

A „csőd” szélén állnak

Rapcsák András
- A város katasztrofális helyzetben van, és ezért most megszorító intézkedéseket kell tennünk – nyilatkozta az Indexnek Lázár János, Rapcsák András politikai tanácsadója. Lázár szerint 1 milliárd forint hollétéről csak bizonytalan információik vannak, ezért független szakértők segítségével egy globális átvilágítás előkészítésébe fogtak.

Annyi már biztos, hogy a megszorító intézkedések javarésze a köztisztségviselőket érinti majd, és nem a közalkalmazottakat. „A polgármesteri hivatalban, és az összes közgyűlés alá tartozó intézményben hatékonysági vizsgálatot fogunk tartani” – mondta Lázár, majd hozzátette: „a hivatalban az utóbbi másfél évben felduzzasztották a létszámot”. Ami már most biztos, a hivatalban használatos 60 mobiltelefonból csak harmincat kíván megtartani a polgármester, és biztosnak látszik az is, hogy Dubecz György jegyző még egy hónapig biztosan marad, mert „addig nem bocsátunk el senkit, még nem zárultak le a vizsgálatok”- világította meg a helyzetet Lázár.

Gyanús ingatlanértékesítés

- Fény derült gyanús ügyletekre is, amelyben 400 millió forint értékben épületeket, irodahelységeket bizonyos érdekcsoportoknak értékesítettek jóval áron alul – célzott a tanácsadó az előző városatyák működésére. Túri József, szerdáig hivatalban lévő alpolgármestert az Index nem érte el, viszont ezzel a kérdéssel kapcsolatban Túri a Magyar Hírlapnak kedden úgy nyilatkozott, hogy „a közgyűlés azonban csak hat ingatlant, összesen 150 millió forintért értékesített az elmúlt 18 hónapban.” A cáfolat érvényességét, illetve a vád alaposságát az egy hónap múlva lezárt vizsgálat fogja bizonyítani.

December 5-én Dubecz György jegyző és Krupiczer Irma pénzügyi kabinetfőnök aláírásával megérkezett az első helyzetértékelő jelentés Rapcsákhoz, amelyben a két vezető kifejtette, hogy nincsenek meg az önkormányzat tervezett bevételei, és veszélyben van a novemberi bérek kifizetése is. Ezt azonban sikeresen rendezték, de a „13 havi bérek kifizetésének fedezete még bizonytalan” – mondták a városházán. Dubecz György elismerte, hogy készült ilyen jelentés, de annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni.

Ez a levél volt az egyik központi témája a Surján László, és Harrach Péter családügyi és szociális miniszter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség két társelnöke által kedd délután tartott sajtótájékoztatón, ahol mindkét politikus üdvözölte Rapcsák András választási győzelmét.

„Politikai pervezitás”

Harrach kijelentette, hogy a „politikai perverzitás kategóriájába” tartozik, hogy Rapcsák ellen a létező összes párt felvonult az időközi választáson. Surján ehhez pedig csak annyit tett hozzá, hogy a kisgazdáknál, és az MDF-nél azonban érezték, hogy itt valami más gond is van, mert sem Dávid Ibolya, sem Torgyán József nem vett részt a vásárhelyi kampányban.

Mindketten egyetértek abban, hogy Rapcsák képes arra, hogy rendet teremtsen a városban, és ezzel nyugodt politizálás alakuljon ki. Surján szerint a 14 képviselőhelyből 13 megszerzése azt jelenti, hogy Rapcsáknak olyan csapatot sikerült építenie, amelyben a jelöltek külön-külön kivívták a szavazók megbecsülését.

N;
hirdetés