Ügyész volt a rasszista fórumozó

2008.02.15. 13:50
Feladta magát csütörtökön délben az az ügyész, aki egy internetes fórumra egy ügyészségi gépről rasszista megjegyzéseket tett. Állásáról is lemondott.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a fedőnéven kommentező ügyész csütörtökön önként jelentkezett, majd bejelentette, hogy lemond ügyészi állásáról. Hozzátette, hogy az ügyben a Fővárosi Főügyészség és a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője is azonnali vizsgálatot indított és már csak néhány óra kellett volna ahhoz, hogy lefüleljék. A szóvivő elmondta, hogy ha nem adja fel magát, akkor is azonosították volna, és minden bizonnyal megszűnt volna a szolgálati viszonya.

A Legfőbb Ügyészség számítástechnikai szakembereinek 130 helyszínen 3200 számítógépet kellett volna megvizsgálniuk. Ezek nagyrészét át is vizsgálták, így néhány órán belül lebukott volna a keresett ügyész.

Az ügyben kedden indult vizsgálat, először a Legfőbb Ügyészség egyik osztályvezetője jelezte, hogy ügyészségi számítógépes azonosító címről ír valaki rasszista bejegyzéseket egy internetes fórumra, majd a HírTV is jelezte az esetet. Az ügyészség azonnal technikai vizsgálatot rendelt el, és elkezdték átnézni az összes be- és kijelentkezést ezekről a gépekről a fórumozó utolsó, február 6-i bejelentkezéséig.

Az ügyész a "Lúzer" nevet használta, és rendszeresen írt egy Dél-Afrikában élő, szélsőséges magyar blogjába többnyire antiszemita és rasszista hozzászólásokkal bővítve a lap tartalmát.

A Legfőbb Ügyészség alá körülbelül 1500 ügyész tartozik. Sok géphez nem csak ügyészek, hanem a személyzet más tagjai is hozzáférnek. Csütörtökön Borbély Zoltán még azt mondta, hogy arra gondolni sem mernek, hogy esetleg egy ügyész volt, aki a rasszista bejegyzéseket írta.