Vihart kavart Orbán titkos beszéde

2008.05.22. 20:39
Kéri László cáfolatra is méltatlannak tartja értesüléseinket Orbán Viktor titkos beszédéről. Tarlós szerint Orbán nem beszélt beruházások leállításáról. Varga Mihály nem tudja miről beszélt Orbán, de szerinte a pártja beruházásokat tervez, nem megszorítást. Demszky szerint Orbánra vall, hogy leállítaná a négyes metró építését.

Igazat írtunk

Természetesen fenntartjuk a Kéri-féle szemináriumról írt cikkünket, aminek tartalmát több, az előadáson részt vett forrásunk is megerősített. Kéri László ugyan csak a 4-es metró leállításáról szóló részt próbálja cáfolni, a cikk többi állításáról nem tesz említést. Határozottan állítjuk viszont, hogy Orbán igenis beszélt a nagy állami beruházások, így a 4-es metró beruházás kifizetéseinek leállításáról.

"Cáfolni is méltatlannak tartom" - reagált Kéri László az MTI-nek az Index kétrészes beszámolójára, amiben arról írtunk, hogy Orbán Viktor miről beszélt a Kéri által szervezett zárt, titkos szemináriumon. Az Index hiába próbálta Kérit reagáltatásra bírni, megkeresésünket indulatosan elhárította. A cikkek megjelenése után kiadott közleményében annyit azért fontosnak tartott megjegyezni, hogy "Orbán Viktor nálunk nem beszélt a négyes metró leállításáról".

Forrásaink szerint Orbán szó szerint azt mondta, "sokaknak sok minden fog fájni", ezután pedig a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette.

Budapest főpolgármesterét épp ez, a négyes metró leállításának terve dühítette fel. Demszky Gábor közleménye szerint "Orbán nyolc év alatt semmit sem tanult és semmit sem felejtett, a budapestiek viszont megtanulták, milyen a Fidesz valódi Budapest-politikája". Tarlós István, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje, az llenzéki párt fővárosi frakcióvezetője viszontválaszában azt mondta, Orbán nem a beruházások leállításáról, hanem a közpénzek felhasználásának ellenőrzéséről beszélt.

Varga Mihály, aki saját bevallása szerint nem ismeri Orbán Viktor elképzelését, azt mondta, a Fidesz nem tervez megszorításokat, ellenben több munkahelyet és több beruházást igen.

Némi belső kommunikációs zavart jelez, hogy mindeközben a Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter szerint "egy kormánynak nemcsak lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége az, hogy körültekintően és takarékosan bánjon az adófizetők pénzével". Szerinte pártja hatalomra kerülése esetén meg fogják vizsgálni az állami nagyberuházások költségnövekedéseit.