Erdei Zsolt balegyenesében bíznak leginkább a magyarok

2007.12.27. 08:35
A sportolókban bíznak a leginkább és a politikusokban a legkevésbé a magyarok. Az első húsz helyezett között - nekik hisznek leginkább a megkérdezettek - nyolc sportoló van és mindössze egy volt politikus, Göncz Árpád.

Országos, reprezentatív felmérést készíttetett a Reader's Digest magazin hazai kiadása a magyar hírességek megbízhatóságáról. A megkérdezettek iskolai osztályzatokkal, egytől ötig értékelték Magyarország száz ismert személyiségét aszerint, hogy mennyire bíznak meg a szavukban. A nevek között művészek, sportolók, írók, tévészemélyiségek, politikusok, tudósok szerepelnek.

Az első, vagyis a legmegbízhatóbb, Erdei Zsolt ökölvívó lett, a második Egerszegi Krisztina úszóbajnok, a harmadik Vágó István tévés. Az első húsz között van többek között Bálint György kertész, Papp Lajos szívsebész, Talmácsi Gábor motorversenyző és a 17. helyen Göncz Árpád, egykori köztársasági elnök.

A középmezőnyt főként könnyűzenei előadók és televíziós személyiségek alkotják. A politikusok a lista végére kerültek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az utolsó előtti, vagyis kevésbé megbízható a felmérés szerint, mint Bódy Sylvi fotómodell. Gyurcsány Ferencet még saját felesége is megelőzte: Dobrev Klára a 95. a sorban. A sereghajtók között van Orbán Viktor is, ő a lista 86. helyén szerepel. A listát Gáspár Győző (Győzike) zárja.

A foglalkozások listáján a tűzoltók az elsők, a mentősök a másodikak és a tudósok a harmadikak, a harmincas listán utolsók a politikusok, míg az utolsó előttiek az építési vállalkozók.

A felmérés készítésekor az idősebb megkérdezettek általában több pontot adtak egy-egy embernek, mint a fiatalabbak. A magazin által megkérdezett szakértők szerint ez azt jelenti hogy ma Magyarországon a fiatalok egy részére a szociális cinizmus a jellemző. (A felmérés ezer fős, személyesen megkérdezett mintára alapult.)