Hétfőtől kordon helyett tüntetők lehetnek a Kossuth téren

2007.03.16. 13:37
Miután az őszinél kevésbé voltak intenzívek a csütörtök esti tiltakozások, hétfőn eltűnhet a kordon a Kossuth térről, és akár már aznap újra visszatérhetnek oda a tüntetők. Március 15-én sem a randalírozók, sem a rendőrök nem voltak olyan erőszakosak, mint az őszi összecsapásokban. A tüntetők csúzlival lőttek vas- és fémgolyókat a rendőrökre, de sem számszeríjat, sem Molotov-koktélokat nem használtak. A zavargásokban, amelyeket az országos rendőrfőkapitány szerint nem Budaházy György őrizetbe vétele váltott ki, egy civil és hét rendőr sérült meg.

Bár voltak zavargások csütörtök este, azok mértéke elmaradt attól, amit hónapok óta hol nyíltan, hol szivárogtatva jeleztek a titokszolgálatok vagy a rendőrség. A szervezett randalírozás erőtlenségét jelzi, hogy Bene László országos rendőrfőkapitány már pénteken délelőtt bejelentette: a következő napokban kockázatelemzést végeznek, amely eredményeként hétfőn várhatóan elbontják a Kossuth téri kordont.

Kordonok, lövedékek, rendőrök
Nézze meg a képeket

A kordonbontás hírére a Magyar Nemzeti Bizottmány már bejelentette, hogy demonstrációt hirdet hétfőre a Kossuth térre. Rogán Antal, a Belváros fideszes polgármestere az Index kérdésére azt mondta: örül annak, hogy a térről, amely az egész országé, de elsősorban mégis csak a belvárosiaké, elbontják a kordont, és az nyitottá válik mindenki előtt. A demonstrálókat, bár tudja, hogy alkotmányos joguk a tiltakozás, arra kérte, tanusítsanak önmérsékletet, nonstop tüntetések helyett egy-másfél óránál tovább ne használják a teret.

Nem voltak szervezett rendbontók

Kevésbé voltak erőszakosak a rendőri fellépések, mint ősszel, a randalírozók viszont mintha semmit sem készültek volna a téli szünet alatt. Nyoma sem volt a titkosszolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter víziójának a több ponton lecsapó, a rendőrség erejét megosztó szervezett rendbontóknak. A rendőrök viszont kifejezetten szervezettnek, míg például a februári kordonbontás idején az alakulat különféle egyen- és gyakorlóruhákban voltak, most jól öltözött volt a karhatalom. A járművek azonban még a régiek voltak, arra utaltak, hogy a több milliárdos eszközbeszerzés még nem ért véget.

Bár korábban a hírek szerint egyes radikális erők azt tervezték, hogy öt-tíz fős csoportjaik alakzatban mozognak majd, hogy a rendőrök ne vehessenek ki egyes embereket a tömegből, ilyen sem tapasztaltunk. Annak sem lehetett nyomát látni, hogy bárkik a rendőrségi egyenruhához hasonló ruházatban akarták volna megzavarni a március 15-i rendezvények nyugalmát.

Ahogyan Molotov-koktél sem dobta repülőről és helyére kerülhet annak a férfinak a mondanivalója is, aki az Index videóján februárban még azt mondta – és emiatt később el is fogtak a rendőrök –, hogy számszeríja van, amivel akár három rendőrt is átlő, ha kell.

Se kancavizelet, se számszeríj

Számszeríj nem volt a randalírozóknál, ahogyan megalapozatlan volt a március 15-ét megelőzően szárnyra kapott riogatások nagy része is. Nem voltak a rendbontóknál teniszlabdák, sem tüzelő kanca vizeletével átitatott zacskók, amelyekkel a rendőrlovakat akarták ártalmatlanítani. Bár lehet, hogy csak nem kerültek elő, mert a hatósági hátasokat nem vetették be.

Az ünnep előtti napon az ország számos településén gyűjtöttek be lőfegyvereket és fegyverelemeket, valamint Molotov-koktél készítéséhez használható eszközöket. Ezért-e vagy sem, a randalírozóknál ilyen eszközöket nem találtak, Molotov-koktél sem repült, legfeljebb padnak nem volt tegnap jó lenni a Belvárosban. A szeptemberben és októberben megszokott harcmodor (utcakövek dobálása, barikádépítés és gyújtogatás) ugyanakkor kiegészült a csúzlizott fémgolyóval, és néhány randalírozó gázálarccal is felkészült.

56 előállítás, 2 őrizetbe vétel

13 padot, 2 telefonfülkét
tettek tönkre
A zavargásokban 17 szemetes kukát (darabonként 30 ezer forint), két szemetes konténert (100 ezer forint), 13 fa padot (400 ezer forint), három telefonfülkét (2,1 millió forint), egy kirakatot (250 ezer forint), 1 virágtartót (40 ezer forint) és egy kresztáblát tettek tönkre. Ezeken kívül kockaköveket szedtek fel, és egy építkezésről elvittek egy állványzatot, melyet barikádként használtak. A lista nem teljes, további károk bejelentése még várható.

Március 15-én 56 embert állított elő a rendőrség, de közülük csak kettőt vett őrizetbe, vonta meg a nap mérlegét Bene László országos rendőrfőkapitány. A zavargásokban egy civil és hét rendőr sérült meg. A főkapitány szerint nem a körözött Budaházy György őrizetbe vétele váltotta ki a zavargásokat, a szélsőséges csoportok enélkül is találtak volna ürügyet a rendbontásra.

A budapesti zavargásokban 56 embert állítottak elő, tizenkettőt bűncselekmény gyanújával. Az indokok között szerepel a hivatalos személy elleni erőszak, garázdaásg, lőfegyverrel való visszaélés, rongálás.

Szabálysértés miatt indítottak eljárást 42 ember ellen, közülük 34-et passzív részvétellel gyanúsítanak, ők ugyanis nem tettek eleget a rendőrség felszólításának az oszlatásnál. A főkapitány hangsúlyozta, jóval több ember ellen indíthattak volna eljárást ilyen címen, de utasításba adták a rendfenntartóknak, hogy ezt az új rendelkezést csak a kifejezetten egyértelmű esetekben alkalmazzák.

A rendőrség szerint csak ürügy volt Budaházy elfogása

A rendőrség a korábbiakhoz képest kevés embert vett őrizetbe, összesen két személyt. Egyikük Budaházy György, akit a Szabadság téri szovjet emlékmű 2006 szeptemberi megrongálása miatt köröztek, illetve aki ellen az Erzsébet híd 2002-es lezárása miatt, közérdekű üzem megzavarásának gyanújával elfogatóparancs is érvényben volt. Budaházyt a bújkálása miatt közzétett üzenetei miatt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével is gyanúsítják.

Kihallgatása során elismerte, hogy jelen volt a szovjet emlékműnél szeptember 18-án, a rongálást azonban tagadta. Elismerte azt is, hogy üzeneteket tett közzé, de álláspontja szerint ezek nem irányultak az alkotmányos rend megdöntésére, mondta Bene László.

A rendőrség visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy Budaházy elfogása váltotta ki a csütörtöki zavargásokat. Budaházy egy három fős társaság tagjaként parókában és napszemüvegben igazoltatták a Jobbik Magyarország rendezvényén. Különböző csoportok ezután indultak el, hogy kiszabadítsák az Aradi utcai fogdából. Mint Bene László hangsúlyozta: egy rendőr nem mérlegelhet, ha egy körözött személyt ismer fel. A rendőrfőkapitány szerint a rendbontásra készülő csoportok enélkül is találtak volna ürügyet a zavargásra.

Egy civilt fejbe ütöttek

A zavargásokban egy civil sérült meg, aki a rendőrség szerint tevékeny résztvevője volt a rendzavarásnak. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, bejelentők ugyanis azt állították, hogy a tüntetőt egy rendőr tonfával ütötte fejbe. A rendőrfőkapitány ezzel kapcsolatban azt mondta: az azonosítószám alapján egyértelmű volt melyik rendőrről van szó, de "a vizsgálat előrehaladtával egyre bonyolultabbá vált ez a kérdés", így egyelőre időbe telik tisztázni, mi is történt pontosan.

A Fidesz rendezvényén semmilyen rendbontás nem történt, s szélsőséges csoportok felszólítására senki sem csatlakozott onnan a Budaházy György kiszabadítására induló csoporthoz, közölte Bene László.

A zavargásokban egy rendőr súlyosan, hatan könnyebben sérültek meg. A súlyos sérülést szenvedett rendőrt egy kővel találták arcon. A sajtótájékoztatón bemutatták azokat a köveket, amelyeket a rendőrök felé dobáltak. A helyszínen találtak csúzliból vagy parittyából kilőtt műanyag- és vasgolyókat, ólomdarabokat, anyacsavarokat is. Ezek Garamvölgyi László szóvivő szerint akár halálos sebeket is ejthetnek, ha egy rendőrt arcon találnak.

Kialakult egy zavargásokra kapható kör

Bene László szerint mára kialakult egy kör, akik különböző okokból kaphatók arra, hogy hasonló zavargásokban részt vegyenek. A rendőrség szerint ezért később is számítani lehet hasonló utcai összecsapásokra.

A rendőrség egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy fémborítású könnygázgránátokat lőttek volna ki a tüntetőkre (a zavargások helyszínén a tüntetők oldalán is találtak ilyeneket). A rendőrség hivatalosan papírborítású könnygázlövedéket használ, amely nem okoz súlyos sérülést.

Március 15-én Budapesten 56, vidéken 691 rendezvényt jelentettek be a rendőrségnek. Vidéken nem volt szükség rendőri beavatkozásra. Pécsett viszont egy társaságnál közbiztonságra veszélyes eszközöket, viperákat, késeket találtak, s a csoport néhány tagja kábítószer hatása alatt állt.

A rendőrök Tiaszavasvári közelében egy buszt állítottak meg, mert olyan jelzést kaptak, hogy bomba van a buszon. Az M3-as autópálya szadai csomópontjánál is feltartóztattak és átvizsgáltak három, a főváros felé igyekvő buszt. A fideszes Demeter Ervin bírálatára reagálva Bene László azt mondta: a rendőrök egyenruhájukon viselték az azonosítót, azonban dzsekit is volt rajtuk, amelyen a szabályok szerint a szám nem, nevük azonban szerepelt.

A rendőrség szakszerű intézkedéséhez Gyurcsány Ferenc is gratulált Bene Lászlónak, mint ahogy Balog Zoltán, az országgyűlés emberjogi bizottságának fideszes elnöke is, hangzott el a rendőrség sajtótájékoztatóján.