Távozik Petrétei egyik államtitkára

2007.04.21. 10:09
A Népszava úgy tudja, hogy május 15-ei hatállyal távozik az igazságügyi és rendészeti minisztériumból (IRM) Jenei Zoltán szakállamtitkár. Jenei rendészeti ügyekért volt felelős, az azonban egyelőre nem világos, hogy magától hagyja-e ott a posztot, vagy esetleg menesztették. A Népszava és az Index egybehangzó információi szerint Jenei nem egyeztetett hatékonyan a rendőrség és a minisztérium között, ezért várható volt távozása.
"Május 15-i hatállyal távozik posztjáról a rendészeti szakállamtitkár. A minisztériumban állítólag már hetek óta Jenei Zoltán távozásáról beszéltek. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztályán közölték: már keresik Jenei utódját. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szakállamtitkár maga távozott posztjáról, vagy menesztették" - írja a Népszava.

Jenei egy évet sem töltött a szakállamtitkári poszton, és állítólag az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál folytatja munkáját. A minisztériumi vezető az IRM előtt az ORFK gazdasági főigazgatója volt, és tavaly júniusban nevezték ki rendészeti szakállamtitkárnak.

Lamperth bizalmasa volt?

Jenei állítólag Lamperth Mónika bizalmasának számított, nemcsak a politikus belügyminisztersége idején volt helyettes államtitkár, hanem még a Somogy megyei rendőrség gazdasági igazgatójaként is jól ismerhettte Lamperthet.

A Népszava úgy tudja, hogy a szakállamtitkárt azért bírálták, mert nem egyeztetett az ORFK vezetésével a nagy vihart kavart Kossuth téri kordonok ügyében, holott az összevont tárcánál éppen az ő feladata lett volna közvetíteni a politika és a szakma között. Jenei egyik korábbi nyilatkozata is egyébként erre a tehetetlenkedésre utal, amely az Indexen is olvasható.

Kiváló közgazdász, de nem jó "felügyelő"

Az Index forrásai ezt szintén megerősítették, úgy tudjuk, hogy Jeneit kiváló közgazdászként elismerik, de a rendőrség szakmai felügyeletében - nem a gazdasági ügyekben - Jenei nem volt elég hatékony, így menesztése, távozása nem érte meglepetésként a bennfenteseket.

A Népszava úgy tudja, keresik Jenei utódját az IRM-ben. Helyére állítólag Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány, Kacziba Antal nyugalmazott vezérőrnagy neve is felmerült. Sőt, Bene László országos rendőrfőkapitány is szóba került állítólag lehetséges utódként.