Körözik a rendbontókat

2006.09.20. 14:52
Először tartott a rendőrség átfogó tájékoztatást a balatonőszödi hangfelvételek után kialakult rendkívüli helyzetről. A szerdai sajtótájékoztatón többek között szó volt a rendbontók ellen kiadott körözésekről, a zavargások eddigi mérlegéről, a rendőrök felszereléséről.

Megköszönte a rendőrség helytállását Petrétei József rendészeti miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, amit a kialakult helyzettel kapcsolatban tartottak a rendőrség Teve utcai székházában. A miniszter bejelentette: tájékoztató készül Sólyom László részére az eddigi eseményekről, a "politikai demonstrációk mögé bújtatott vandalizmusról", bűncselekményekről. Petrétei hangsúlyozta, a szervezők felelőssége is, hogy rendezvényeiken a törvényben előírtaknak megfelelően alakuljanak a dolgok, nem fogadható el, hogy felfegyverkezve érkezzenek tüntetők a helyszínre.

Rendbontóktól lefoglalt eszközök
Rendbontóktól lefoglalt eszközök

Petrétei egy újságírói kérdésre (visszadobhatják-e a rendőrök a térköveket támadóikra?) a válaszadást némiképp kikerülve úgy reagált, hogy a rendőrök nagy önuralmat gyakorolva nem használtak lőfegyvert, noha "lehet, hogy jogos lett volna az MTV székházánál kialakult szituációban", "örülök, hogy erre nem került sor".

Körözések

Szabadfi Árpád dandártábornok, az országos rendőrfőkapitány helyettese határozottan kijelentette: a rendőrség ura a helyzetnek. Értékelése szerint ezer-kétezer jól szervezetten mozgó ember követi el a vandál, sorozatos bűncselekményeket, a rendőrök elleni támadásokat; felszámolásuk folyamatban van, az elmúlt két napban összesen 134 főt állítottak elő, ellenük eljárást kezdeményeztek. A kedd éjszakai harcok után 98 embert vettek őrizetbe, tette hozzá Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya. A hetvenkét órás őrizet lejártakor indítványozzák előzetes letartóztatásukat, és gyorsított eljárásban állítják bíróság elé őket.

A rendőrség körözi őket
A rendőrség körözi őket

A rendőrség elkérte a médiumok által készített felvételeket, és egy körülbelül száz fős nyomozócsoport kezdte meg a rajtuk szereplők azonosítását. A rendbontásban résztvevők személyazonosságának megállapítása jól halad, vannak azonban olyanok is - körülbelül negyvenen - , akik egyelőre ismeretlenek a rendőrség előtt, ellenük körözést adtak ki, fotóikat nyilvánosságra hozva. (A felvételek nyilvánosságra hozatala után a látogatók nagy száma miatt elérhetetlenné vált a rendőrség szervere. Most a körözöttek képeit: itt; itt; itt; itt; itt és itt lehet elérni.) A beazonosított vandálok előállítása zajlik, köztük sok olyan fiatal van, akik futballhuligánként már ismertek a rendőrség számára.

A Szabadság téri szovjet emlékmű elleni "szégyenletes rongálás" ügyében két elkövető ellen indítottak büntetőeljárást. Az eddigi anyagi károkról még nincs összesített adat.

A nyomozók vizsgálják azt is, hogy milyen kapcsolatban állnak a rendbontók egymással, meg lehet-e állapítani, hogy bűnszövetségben követték el a súlyos bűncselekményeket. A rendőrség a körözöttek kézrekerítésében kéri a lakosság segítségét, a Nemzeti Nyomozóiroda éjjel-nappal elérhető zöld számon (428-92-80) várja a bejelentéseket és információkat.

A rendőrség körözi őket
A rendőrség körözi őket

Új pajzsok

Az összecsapásokban 140 rendőr sérült meg különböző mértékben, a súlyos, életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett rendőr állapota stabil, hangzott el a tájékoztatón. Gergényi közölte: minden sérültnek jutalmat adnak. A főkapitány egyúttal köszönetet mondott a frontvonalban lévő rendőröknek.

A várható eseményekről szólva Szabadfi Árpád elmondta, hogy a rendőrség folyamatos kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Hivatallal, így tisztában vannak azzal, hogy mikor és hol várható újabb zavargás. A rendőrség készültségének mértékéről nem kívánt pontos számokat mondani, "a megfelelő erők rendelkezésre állnak", fogalmazott az országos rendőr-főkapitány helyettese. Hozzátette, dolgoznak azon, hogy csírájában megakadályozzák a radikális csoportok csatlakozását a békés demonstrációkhoz.

A régi és az új pajzs
A régi és az új pajzs

Felvetődött, hogy médiaértesülések szerint két rendőr szolgálati fegyverét elvették a tévészékház elleni ostromban. "Nincs információnk arról, hogy rendőröktől erőszakkal elvették volna pisztolyukat" - reagált az újságírói kérdésre Szabadfi Árpád, azt azonban hozzátette, hogy a rájuk támadó tüntetők elől visszavonuló rendőrök több felszerelési tárgyukat is elvesztették.

A rendőrök megrongálódott felszerelését pótolják, hangzott el a történtekkel kapcsolatban. Szabó Lajos alezredes, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője bemutatta azt az amerikai gyártmányú plexipajzsot, amiből elvileg szerda estére kapnak a tüntetéseket biztosító rohamrendőrök. A régi, rideg, könnyen törhető plexijű, csak a felsőtestet védő pajzsokkal szemben az új eszköz rugalmas, ellenáll a nagy erejű ütéseknek is, valamint teljes kilátást biztosít hordozójának. A nagy felületű pajzs a térdet is védi, ami nem lényegtelen, hiszen a tévészékház ostrománál sok rendőr szenvedett lábsérüléseket.