Visszadobta a bíróság az Orbán elleni BRFK-feljelentést

2007.02.05. 18:14
Jelenlegi formájában elbírálásra alkalmatlan a rendőrség feljelentése, mert abban nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás - közölte a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn, miután a rendőrség feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. A feljelentettek között van Orbán Viktor, Szájer József, Deutsch-Für Tamás és Kövér László is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. A szabálysértési feljelentést nem sokkal 13 óra előtt vitték el a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Polgári engedetlenségi akció keretében a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői pénteken elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.

A bíróság szerint alkalmatlan az elbírálásra a feljelentés

A BRFK már korábban ígérte, hogy feljelenti azokat, akik elbontották pénteken a Kossuth téri kordont. Emlékezetes, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más politikusai péntek délelőtt szerelték és hordták szét a kordon elemeit, amely lezárta a Parlament előtti terület legnagyobb részét, a rendőrség azonban még aznap visszaépítette az akadályokat.

A Fővárosi Bíróság hétfőn este közleményben tudatta, hogy a bíróság megkeresi a BRFK-t a feljelentés kiegészítése miatt, mivel az jelen formájában elbírálásra alkalmatlan. Ennek megtörténte után a bíróság felhívja a BRFK-t, hogy a Legfőbb Ügyészen keresztül kezdeményezze az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben a képviselők arról hivatalosan nem mondtak le.

Orbán, Deutsch-Für és Kövér is a feljelentettek között

Mindezek után kerülhet az FB abba a helyzetbe, hogy a szabálysértési eljárás lefolytathatóságáról állást foglaljon - olvasható a közleményben. A bíróság közlése szerint a rendőrség garázdaság és rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt miniszterelnök, Deutsch-Für Tamás, a pártelnök kabinetfőnöke, Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Répássy Róbert, a párt frakcióigazgatója, Kövér László választmányi elnök valamint a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést.

A bíróság közleményében tudatja azt is, hogy a feljelentést ismeretlen tettes ellen kellett lajstromozni, mert a feljelentés a megjelölt személyek adatait nem tartalmazza, illetve a többi résztvevő személye nem beazonosítható. A feljelentés pontos tényállást sem tartalmaz, mindezek miatt elbírálásra alkalmatlan - hangsúlyozza a kommüniké.