A rendőrök nem ismerték fel az izraeli zászlót

2004.02.02. 08:52
Salgó Lászlónak hamarosan döntenie kell: indít-e fegyelmi eljárást a Tilos Rádiónál történt zászlóégetéssel kapcsolatban - írja a Népszabadság. A lapban közölt vizsgálati anyagból kiderül: A helyszínen tartózkodó rendőrök nem ismerték fel az izraeli zászlót, a parancsnok pedig olyan egységeket utasított, akik nem voltak még a helyszínen.
Miután a tüntetésről szóló sajtóbeszámolók azt állították, hogy a rendőrök tétlenül nézték a zászlóégetést, sőt a fotóriporterek bántalmazását is, Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el - írja a Népszabadság. Párhuzamosan - Salgó László utasítására - az ORFK-n is vizsgálat indult. Utóbbi már lezárult. A lap szerint a jelentés készítői számos szabálytalanságot találtak a rendezvény rendőrségi biztosításának előkészítésében és végrehajtásában.

Valami textília

A szakmai értékelés szerint a biztosítás előkészítésekor nem tartották be a vonatkozó utasításokat, s az abban közreműködők személyi felelőssége is kimutatható.

A fotóriporterek, operatőrök helyszíni felvételeiből és a rendőrségi rádiófrekvenciákon az eseménnyel összefüggésben bonyolított beszélgetésekből kiderült: a BRFK központi ügyelete elsőként egy internetes újságból értesült a zászlóégetésről. Rádión rákérdeztek a helyszíni biztosítást végző rendőrökre, mire azt a választ kapták, hogy "elégettek itt valami kék-fehér, jelzés nélküli textíliát, amit, ha valaki nagyon akarja, akár zászlónak is nézhet."

Parancs nem létező rendőröknek

A televíziós felvételek némelyikén egyenruhás rendőrök is feltűnnek, egészen közel a lángokhoz. Nekik látniuk kellett, hogy mi történik. Az ORFK birtokában van egy olyan felvétel is, amelyen a rendőrség videósa is látható munka közben.

Amikor a szervezők a tüntetést bejelentették a BRFK-n, még 500-1500 résztvevőre számítottak. Csaknem négyszer ekkora tömeg jelent meg a Kinizsi utcában. A rendezvény biztosítási parancsnoka ezért erősítést kért, ám ez nem érkezett meg időben. Amikor a szélsőségesen radikális csoport néhány tagja szét akarta szedni a rádió bejárata előtt felállított rendőrségi kordont, a parancsnok rádión utasítást adott az erősítésként küldött egységeknek egy esetleges tömegoszlatásra, de azok nem érkeztek meg - írja a Népszabadság.