Alkotmánymódosítás híján rendkívüli választás?

2002.10.16. 17:55
Az MSZP elnöke szerint amennyiben nem sikerül az EU-csatlakozás érdekében szükséges alkotmánymánymódosítást a parlamentnek elfogadni, akkor rendkívüli országgyűlési választások lehetnek. Kovács László úgy vélte: Orbán Viktor tudja, hogy mit kockáztat. "Állunk elébe a megmérettetésnek" - reagált a Fidesz Kovács felvetésére.
Kovács László akár rendkívüli parlamenti választások megrendezését is lehetségesnek tartja abban az esetben, ha a Fidesz nem járul hozzá az Európai Uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításhoz.

Ha másképp nem megy

Az MSZP elnöke, külügyminiszter minderről egy szerdai, Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Megfogalmazása szerint mivel a kormány Magyarország európai uniós csatlakozását történelmi esélynek, alapvető nemzeti érdeknek tartja, minden ezzel szembeni ellenállást le kell győzni. "Ha másképp nem megy, akkor a választók akaratát kell segítségül hívni" - mondta. Úgy vélte, ha a Fidesz és a polgári öntevékeny csoportok vezére józanul mérlegel, tudja, mit kockáztat ezzel, mert ez a választás az ország európai uniós csatlakozásáról szólna, a közvélemény-kutatási adatok szerint pedig a magyar lakosság jóval több mint kétharmada támogatja az integrációt - szögezte le Kovács László.

Rossz jelzés

Kovács László felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben záros határidőn belül nem történik meg az alkotmánymódosítás, akkor a kormány jövőre esetleg nem tudja aláírni a csatlakozási megállapodást, ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a négypárti nyilatkozatban szerepeljen a december 31-i határidő. Utalt arra: az ellenzéki pártok végül elfogadták ezt, ám rossz jelzésnek tekinti, hogy az alkotmánymódosításról kezdeményezett első konzultáción arra hivatkozva nem vettek részt, hogy nem volt idejük tanulmányozni a módosítás szövegét. Szerinte ugyanakkor nem az idő volt kevés, hanem a jóakarat, a jó szándék hiányzott.

Áder: állunk elébe

Ha a szocialisták úgy gondolják, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokat kell tartani, mi állunk elébe a megmérettetésnek - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, a párt ügyvezető elnöke szerdán az MTI-nek.

Áder János úgy véli: Kovács László indítványával elismerte, hogy a kormánynak nincs koncepciója az ország ügyeinek intézésére, a kormányzati hatalommal nem tud mit kezdeni. "Világosan látszik, hogy a Medgyessy-kabinet jövő tavaszig feléli azt a tőkét, amit az Orbán-kormány a polgárokkal közösen halmozott fel" - mondta a fideszes politikus.

Álláspontja szerint egy jövő tavaszi előrehozott választás már csak azért is jó lenne, hogy az újra hatalomra kerülő polgári kormánynak ne négy év szocialista kártéteményeit, hanem csak egy év károkozásait kelljen kijavítania.

Dávid: értelmetlen fenyegetés

A Magyar Köztársaság külügyminiszteréhez nem méltó az a nyilatkozat, amelyet Kovács László Gyöngyösön tett - reagált Dávid Ibolya a szocialista pártelnök kijelentésére. A Magyar Demokrata Fórum elnöke értelmetlen és felesleges fenyegetésnek tartja Kovács szavait. Ez az ingerült nyilatkozat azt akarja elfogadtatni, hogy egyeztetés nélkül nyújtotta be a kormány az uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítást, amire tizenkét év óta nem volt példa - jelentette ki.