Kiszűrhetetlen a rendőrök öngyilkossági hajlama

2000.10.17. 11:26
A rendőrök alkalmassági vizsgálatával nem lehet száz százalékos biztonsággal megállapítani, hogy majdan egy családi konfliktus vagy munkahelyi problémának az lesz a vége, hogy meghúzza a pisztolyán a ravaszt. A világos követelményrendszert adó pszichológiai vizsgálatokon az öngyilkossági hajlamra az érzelmi terhelhetőség alacsony szintjéből, és a befelé forduló agresszivitásból, illetve szorongásból lehet következtetni.

A rendőrök pszichológiai alkalmassági vizsgáján nem lehet kimutatni egyértelműen az öngyilkosságra való hajlamot, hanem csak azt, hogy érzelmileg mennyire terhelhető. Ennek az alacsony szintje kizáró ok a rendőri munkában, mert nem lehet előre megjósolni, hogy ez konfliktushelyzetben egy agresszív dühkitörésbe, vagy öngyilkos szándékba megy át.

Komplex személyiség-vizsgálat

Dr. Bilkei Pál: A rendőrnek jelentkezők közel 13 százaléka személyiség probléma miatt alkalmatlannak bizonyul a pszichológiai vizsgálatokon
A Rendőrtiszti Főiskolára jelentkezők tanulmányaik megkezdése előtt pszichológiai vizsgálatokon mennek át. Dr. Tóth Ágnes, a főiskola Pszichológiai Tanszékének vezetője lapunkat elmondta, bármilyen magas intelligenciával is rendelkezik valaki, a vizsgálatotokat nem tudja kijátszani.

Először tesztek segítségével felmérik a mentális képességeket, például a rugalmas, kreatív gondolkodást, majd egy célirányos kikérdezés következik, ahol minden jelentkezővel személyesen elbeszélgetnek. Nagyon fontos a pályaválasztási motiváció, ezért itt megkérdezik azt is, miért akar rendőr lenni. A beszélgetés során képet kapnak arról, milyen benyomást kelt személyiségbe.

Végül egy mélyebb vizsgálati kör következik, ahol többek közt megnézik, mennyire befolyásolható, mekkora a felelősségtudata, mennyire előítélet mentes. Ekkor vizsgálják a befelé forduló agressziót is, mely az öngyilkossági hajlam egyik kiváltója. Ennek a leghalványabb jele is kizáró ok a rendőri munkában, mert egy szorongóból lehet akár gyilkos, és öngyilkos is. Ha egy ilyet a pszichológus nem vesz észre, az olyan, mintha a sebész benne hagyja a kést a beteg hasában - fogalmazott a tanszék vezetője.

Öngyilkos rendőrök száma
öngyilkos fegyverrel
1996 11 -
1997 9 -
1998 11 -
1999 6 5
2000.10.01. 9 7

Forrás: ORFK

Az alkalmatlanok száma nem változik

A rendőrnek jelentkezők húsz százaléka alkalmatlannak bizonyul a pszichológiai vizsgálatokon. Ennek kétharmada személyiség probléma, a maradék képességbeli okok miatt - mondta el az Indexnek Dr. Bilkei Pál, a BM Kórház Pszichológiai Osztályának vezetője. Ők végzik mindazon rendőrök alkalmassági vizsgálatát, akik nem a rendőr szakközép, vagy főiskolán keresztül jelentkeznek.

A vizsgálat során megnéznek egy embert, hogy azon a napon milyen az érzelmi terhelhetősége. Ez egy viszonyítás: ha a mai napon ilyen, akkor a többi napon is ilyen lesz. Ezért ha valaki nem felel meg, még egyszer meg kell vizsgálni, és csak akkor lehet az alkalmatlanságát kimondani.

Nincs társadalmi támogatás a rendőrök mögött

A rendőrök sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve. Egy tűzoltó is találkozik naponta tragédiákkal, de maga mögött érzi a társadalom támogatását. A rendőröknél ez nincs. Őket legtöbbször nem azért hívják, hogy segítsen a sérülteken, hanem hogy kivizsgálják, hogyan is történt az eset. Ezért is kell a világos követelményrendszert adó vizsgálatokon szigorú szűrést végezni.

Azt azonban nem lehet száz százalék biztonsággal megállapítani, hogy valaki egy családi konfliktus, vagy munkahelyi probléma miatt egyszer meghúzza a pisztolyán a ravaszt. Az öngyilkosság egy kóros folyamat, ahol a legerősebb ösztön, az életösztön sérül meg.

Öngyilkosságok száma Magyarországon
öngyilkos fegyverrel,
robbanószerrel
1980 4809 67
1990 4133 56
1997 3214 100
1998 3247 101
1999 3328 96

Forrás: KSH

CPI személyiségteszt grafikonja
A görbe alacsony értékei jól mutatják a vizsgált magánéleti problémáit