Kendernap: a rendőrség a szervezőket hibáztatja

2003.05.05. 17:53
Noha a rendőrség döntött úgy, hogy nem választja el teljesen a vasárnapi kendertüntetésen résztvevőket az ellentüntetőktől, mégis a rendezőkre hárítja a felelősséget a botrány miatt. Szerintük nem volt baj, hogy a két egymásra szervezett eseményt "tudomásul vették".
A rendőrség az eredeti tervek szerint hermetikusan elválasztotta volna a vasárnapi a marihuánafogyasztók dekriminalizálásáért tüntetőket az ellentüntetőktől, ahogyan azt előzetesen a helyszíni rajzon is feltüntették, ám mégis úgy határoztak, hogy éppen a színpadi résznél nyitva hagyják az átjárást a két esemény között. Ennek ellenére a rendőrség szerint a rendezők a felelősek, és nem a BRFK.

Felajánlották, hogy lezárják a helyszínt

Lapid Lajos ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese elmondta: a rendőrségnek nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy vizsgálja a rendezvény célját, tartalmát. Ha azonban a rendőrség tisztában van azzal, hogy konfliktus lehet az egyszerre demonstrálók között, egyeztető tárgyalásokat kezdeményez. Így történt ez a vasárnapi demonstrációk előtt is. A Vörösmarty térre rendezvényt szervező magánszemély és a három szervezet képviselői megegyeztek abban: ki hol tartja megmozdulását, a két demonstrációt pedig kordonnal választják el.

Lapid azt mondta:a rendőrség felajánlotta, hogy lezárja a helyszínt, de a karám felállítását a szervezők arra hivatkozva utasították vissza, hogy rendezvényeikhez bárki csatlakozhat.

Kivezényelték a tartalékot

"A törvény szerint a rendezőknek kell fenntartaniuk a rendet" - hangzott el rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján. Lapid Lajos elmondta: a rendőrség a jövőben sem hoz a demonstrációk megtartását tiltó határozatot, amennyiben a beadvány a gyülekezési törvényben foglaltaknak megfelel.

Lapid Lajos beszámolója szerint a Vörösmarty téren úgynevezett biztosítási terv alapján dolgozott a rendőrség. Eszerint valamennyi rendezvény biztosításához a helyszínen vagy tartalékban elegendő rendőri erő áll rendelkezésre. Elmondta: vasárnap a biztosítás parancsnoka kérte a tartalék állomány kivezénylését, ami meg is történt.

Biztosítják a rendet, ha a szervezőnek nem megy

Kökényesi Antal, Budapest főkapitánya szerint a szervezők feladata lett volna az is, hogy reagáljanak a színpad előtt történt "benyomulásra". A főkapitány emlékeztetett arra: a rendőrség azért van a helyszínen, hogy segítséget nyújtson a tömeg feloszlatásában, ha a szervező nem tudja biztosítani a rendet.

Kökényesi Antal kiemelte: a rendőrség a törvényi előírásoknak megfelelően tette a dolgát, és szerinte hiba lenne, ha véleményt mondana a rendezvény rendőri biztosításáról megfogalmazott nyilatkozatokról.