Bérükért tüntetnek a rendőrök

2008.11.05. 12:50
A bérek tervezett befagyasztása és a 13. havi illetmény megvonása miatt országos demonstrációt hirdetett november 29-ére a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége."Ha a kormány a tervezett intézkedéseket megteszi, ne számítson a fegyveres és rendvédelmi szféra lojalitására" - idézte a szakszervezeti körökből érkező hangokat Kónya Péter elnök.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a katonákat, rendőröket, tűzoltókat, vámosokat, büntetés-végrehajtási dolgozókat és a nemzetbiztonság területén dolgozó alkalmazottakat képviseli. Azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a kormány az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon bejelentette, hogy nem kívánja megtartani az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal 2007-ben kötött hároméves megállapodást.

A megállapodás szerint az első két évben a konvergenciaprogram megszorításai miatt jelentős megszorításokat kellett elviselnie a közszférának - így a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknak -, hogy 2009-ben egy jelentős reálbér-növekedés következhessen be.

A begyűrűző gazdasági világválság elő jeleire a kormány újabb, a közszférát érintő megszorításokat tervez. Többek között befagyasztanák a béreket és elvennék törvényes járandóságunkat, a 13. havi illetményt, mondta a szakszervezet  vezetője. Ezzel a fegyveres és rendvédelmi szférában 40-50 százalékos reálbércsökkenés következne be és bérszínvonal a 2002-esre esne vissza, tette hozzá.  

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 13. havi járandóság nem pluszjuttatás, hanem szerves része az illetményrendszerüknek. Mint mondta, a szférában az éves bérkeret nem 12, hanem 13 hónapra van elosztva, ennek megfelelően a kifizetést sem 13. havi illetményként, hanem havi lebontásban illetmény-kiegészítésként kapták a közszféra munkavállalói az elmúlt két évben.

Mint mondta, a fegyveres és rendvédelmi szférát jelentős létszámhiány jellemzi, emiatt a még a testületeknél maradóknak évi 400-500 túlórát kell vállalniuk, miközben a végrehajtói állomány jelentős része 100 ezer forintot visz haza havonta.

A demonstrációs bizottság ezért döntött úgy, hogy november 29-ére sztrájkot szervez. Hozzátette: bíznak benne, hogy csütörtökön az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság olyan döntést hoz, amelynek értelmében november 29-én nemcsak a fegyveres és rendvédelmi szféra, hanem a közszféra egésze közösen fejezi ki tiltakozását a tervezett megszorítások ellen. Hangsúlyozta: ők is érdekeltek a munkabékében, ezért készek tárgyalni a kormánnyal és a parlamenti pártok vezetőivel.

Kónya Péter egy kérdésre válaszolva elmondta: ha lesz egységes közszolgálati demonstráció, akkor "látszani fog", hol vannak a tömegben a fegyveres és rendvédelmi munkavállalók. Arról egyelőre nem döntött a demonstrációs bizottság, milyen további eszközöket vesz igénybe, ha a november 29-i demonstráció nem vezet eredményre, de Kónya Péter hangsúlyozta: a törvényes kereket között kívánnak maradni.     

"Azzal egy államnak, kormánynak számolnia kell, hogy azoknak a szerveinél, szervezeteinél, amelynek az a feladata, dolga, hogy megvédje az államhatalmat és az állampolgárok biztonságát, nem lehet ilyen sokáig feszíteni a húrt" - mondta Kónya Péter.