Robertson-Orbán találkozó: Mindenki elégedett

2001.05.28. 18:39
Minden alapot nélkülöző spekulációnak tartja Orbán Viktor miniszterelnök azt, hogy pénzügyi okok miatt ne akarnánk teljesíteni a NATO felé tett vállalásainkat - közölte a kormányfő, miután találkozott George Robertson NATO-főtitkárral. A NATO-főnök a vállalásokkal kapcsolatban azt mondta: ha nem teljesülnének, akkor sem alkalmaznának szankciót.
Az eddigi legőszintébb beszélgetésnek minősítette George Robertson NATO-főtitkár a kormányfővel lezajlott eszmecseréjét. Orbán Viktor pedig köszönetét fejezte ki, amiért lehetőség nyílt a találkozóra. Orbán NATO melletti elkötelezettségünket hangsúlyozta. Robertson úgy ítélte meg, hogy Magyarország beírja magát a történelembe a holnap kezdődő NATO-csúccsal, hisz a térségben nem volt még hasonló tanácskozás.

Lord (George) Robertson és Orbán Viktor
Orbán Viktor egy kérdés kapcsán spekulációnak nevezte azt a felvetést, hogy a NATO-nak tett vállalásainkat pénzügyi okok miatt ne teljesítenénk. A miniszterelnök szerint világosan rögzítve van, hogy a nemzeti össztermék 1,81 százalékát kell honvédelemre fordítani évente, ettől pedig nem kíván a magyar kormány eltérni.

Robertson úgy vélte: még abban az esetben sem járna szankcióval a beígértnél kevesebb fejlesztés, mert a NATO alapelve az, hogy annyi pénzt fordítsanak a haderőre, amennyi elegendő az adott ország megvédéséhez.

George Robertson még hétfőn találkozik Kovács László MSZP-elnökkel is, keddtől pedig részt vesz a NATO-országok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozásán.