Rogán vesztésre áll a parkoló-háborúban

2007.08.14. 15:17
A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal szerint törvénysértő, hogy Rogán Antal el akarta venni két V. kerületi minisztérium parkolóját, és még 23 milliárd forint büntetést is kirótt rájuk. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter megmutatta a sajtónak a minisztérium pincéjét, ami a parkoló alatt húzódik. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy parkoló a tárcáé.

A Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek minősítette azokat az V. kerületi polgármesteri határozatokat, amelyekben Rogán Antal polgármester (Fidesz) jogtalannak találta két minisztérium közterület-használatát, és emiatt "büntető mértékű" használati díjat szabott ki. A hivatal a Honvédelmi és az Egészségügyi Minisztérium panaszára vizsgálta Rogán Antal döntéseit.

Az Egészségügyi Minisztérium parkolója a tárcához tartozik, mivel a parkoló alatti pince "szervesen a minisztériumhoz épült" 1967-ben - jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes megmutatta a sajtónak a minisztérium pincéjét, és az épület tervrajzait. Ezek azt bizonyítják, hogy a parkoló is minisztériumhoz tartozik, mondta. A sajtótájékoztatón ott volt Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármester is.

Horváth Ágnes és Rogán Antal a pincében

A Közigazgazgatási Hivatal szerint Rogán akkor sértette meg a törvényt, amikor maga hozta meg a minisztériumokat szorongató határozatait. Ehhez ugyanis csak a képviselőtestületnek lett volna joga. Rogán csak elbírálhat közterület-használati kérelmeket, de azok jogszerűségét utólag csak a közgyűlés vitathatja - közölte Forgács Imre, a Közigazgatási Hivatal vezetője.

"Nagyon sajnálom Forgács Imre hivatalvezető urat, mert pártatlan köztisztviselő volta ellenére ma kormánykatonaként volt kénytelen viselkedni" - mondta Rogán Antal. A polgármester szerint a közigazgatási hivatal első embere "főnökei utasítására cselekedett".

Rogán Antal a földhivatal nyilvántartására hivatkozva újságíróknak elmondta: a vitatott terület az önkormányzat tulajdona, és a közigazgatási hivatal vezetőjének - akinek felettese az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - keddi közleménye "nyilvánvalóan nem szól másról, mint hogy az egyik miniszter megpróbálja menteni a másikat".

Rogán szerint a közigazgatási hivatal május óta ismeri az önkormányzat rendeletét, mind a mai napig mégsem emelt ellene kifogást. Nyilvánvaló, hogy erre csak azért került sor, hogy az Egészségügyi Minisztériumra benyújtott inkasszó ügyében a kormány időt nyerjen.

A polgármester közölte: bár úgy véli, a vitatott kérdésről a bíróság hozhat majd végső ítéletet, hajlandó a minisztériummal való megegyezésre is, sőt akár még a büntetést is elengedné. "Elsősorban a jognak és a törvénynek próbálunk érvényt szerezni" - fogalmazott Rogán Antal, aki hozzátette: mindössze az elmúlt öt év közterület-használati díjára tartanak igényt.

Rogán Antal tavaly őszi megválasztása után egyik első látványos lépéseként megkezdte a belvárosi intézmények parkolóinak felülvizsgálatát. Közterület-használati díj címén több intézménytől is jelentős összeget kért a parkolókért, illetve sok parkolóhelyet meg is szüntetett. Az MTV-vel, az USA nagykövetséggel vagy az Országgyűlés Hivatalával sikeresen megegyezett, de a két tárca nem hagyta magát.

Rogán fél év türelmi idő után polgármesteri határozattal elvette a két minisztérium összesen 3500 négyzetméternyi parkolóját, és összesen 23 milliárd forintot követelt az elmúlt évek szerinte jogtalan területfoglalásáért. Ezután fordult a két minisztérium a közigazgatási hivatalhoz.