Rogán a szőnyegszélen

2006.02.17. 14:10
Orbán Viktor, amellett, hogy politikai provokációnak minősítette a fideszfrakcio.hu által lényegében elismert adatlopást, a szerdai elnökségi ülés után egyértelműen Rogán Antal kampányfőnökre hárított minden felelősséget. Az Index információ szerint Rogán az elnökség ülésén kemény kritikákat kapott a Vizsla-faxügy után a kampányt újra keresztbeverő szerverfeltörés miatt.

Van egy kampányfőnök, foglalkozzon ő a dologgal, hárította el a szerverügyre vonatkozó kérdéseket Orbán Viktor Rogán Antalra utalva. A pártelnök a Fidesz szerdai elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón háromszor is elismételte, hogy az ügyre vonatkozóan a kampányfőnök áll a sajtó rendelkezésére.

Rásózták

A Fidesz-elnök ugyan provokációnak minősítette az adatlopást, de a nyilvánosság előtt "sózta" Rogán Antalra ezt a "bulvártémát". Az Index információi szerint Orbán állításával ellentétben az elnökségi ülésen is foglakoztak az MSZP kampányanyagok letöltésével.

A hírek szerint Rogán a testület tagjaitól számos bírálatot kapott azért, hogy újabb hiba csúszott a kampányba. Mint emlékezetes, Rogán már a Magyar Vizsla miatt is magyarázkodásra kényszerült, amikor kiderült, hogy a Szentkirályi utcai Fidesz-központból küldték meg faxon a postának a Vizsla nyomdakész oldalait, holott a kampánylap kiadója azt állította, nincs köze a párthoz.

Vállalni kell

A kampányfőnöknek a szerverügyben is többször módosítania kellett a kommunikáción. Az ügy kirobbanásai után a pártsajtó ugyanis azt állította, hogy nyilvános fórumokon találták az MSZP-szerverre való belépéshez szükséges jelszavakat, pár nap múlva azonban Rogán már azt mondta, hogy a "pirosvirag" emailben érkezett.

A pártvezetés tagjai a hét elején még megpróbálták elbagatellizálni az adatlopás jelentőségét, Pokorni Zoltán pénteken viszont már arra utalt a Napkeltében, hogy a történtekért "vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről". "Egy lelkes aktivista, vagy túlbuzgó, ostoba és felelőtlen ember hibát követett el, ennek a hibának álljon elébe" - fogalmazott az alelnök, aki elsőként ismerte el, hogy az ügy "elég rosszul" jött a Fidesznek.

Az ügyben megkerestük Rogán Antalt is, de eddig nem sikerült vele beszélnünk.

Eközben a rendőrség is nyomoz az ügyben, ugyanis a kampányanyagokat készítő Relatív Kft. feljelentés tett ismeretlen tettes ellen. A BRFK szóvivője az Indexnek elmondta, a tanúkihallgatások már folynak, és várnak a szakértői véleményekre. Az adatlopás, azaz számítástechnikai rendszert vagy adatot érintő bűncselekmény a törvény szerint egyéves szabadságvesztéssel, közmunkával vagy pénzbírsággal sújtható.