Tóbiás behívta Rogánt az MSZP-székházba

2004.04.13. 18:36
A szocialista pártigazgató, Tóbiás József irodájában tett rövid látogatással végződött a Fidelitas akciója a Köztársaság téri MSZP-székház előtt. Rogán Antal és Nyitrai Zsolt által vezetett csoport az MSZP kampánytréningjén elhangzottakra utalva 'kormányozz, ne háborúzz' pólókban vonult a helyszínre.
A Ron Werber MSZP-tanácsadó kampánytréningjén elhangzottakra reagálva tartott sajtótájékoztatót a Fidelitas a Köztársaság téri MSZP-székház előtt. Mint emlékezetes, a Csapatjáték találkozóján, amelyről az Index számolt be, az izraeli szakértő katonáknak nevezte a szocialisták kampányembereit, akiknek az utcákon kell megvívniuk a választási háborút.

Nem katonákhoz szólt

A Rogán Antal és Nyitrai Zsolt által vezetett fidelitasos csoport Werber mondataira utalva 'kormányozz, ne háborúzz' feliratú pólókban jelent meg az MSZP központjánál. Rogán a székház előtt, az esőben arról beszélt, hogy reméli, még nem katonákhoz, hanem emberekhez szólhat, és felhívta a figyelmet: a választás nem háború, hanem "nemes versengés".

Az MSZP 2001-es technikáit alkalmazzák

A Fidelitas akcióján megjelent Tóbiás József, az MSZP pártigazgatója is, aki szintén részt vett Werber-tréningjén. Tóbiás a pártszékházban invitálta a nagyobbik ellenzéki párt partnerszervezetének képviselőit, Rogánt és Nyitrait pedig irodájába is meghívta. Rogán Antal az Indexnek elmondta, hogy a rövid beszélgetés során Tóbiás azt kifogásolta, hogy a Fidesz előszeretettel él azokkal a technikákkal, például utcai demonstrációkkal, amelyeket a szocialisták alkalmaztak 2001-ben. A pártigazgató Rogán szerint azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a háborúzás nem a szocialisták kampánypolitikájára jellemző, hanem az antiszemitizmussal, a névtelen rágalmak terjesztésével valósul meg.

Próbáltuk megszólaltatni Tóbiás Józsefet is, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Horn: az MSZP nem készül háborúra

"Az MSZP sikeres kampányra és nem háborúra készül, Tóbiás József és Ron Werber kijelentései, hangneme, stílusa idegen az MSZP-től" - tudatta Horn Gyula keddi közleményében.

A volt miniszterelnök, a szocialisták európai parlamenti választási kampányának politikai irányítója hangsúlyozza, hogy a szocialisták sikeres kampányra, nem pedig háborúra készülnek. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy nem lehet szó nélkül hagyni "ellenfeleink hazugságait és rágalmait".

"Egy kampányfelkészítőn elhangzottak nem feltétlenül azonosak az MSZP álláspontjával. Egyébként ami a belső munkamegbeszéléseket illeti, nemcsak a hangoskodás, hanem a hallgatás is erény. Örülnék annak, ha mindehhez a Fidesz is tartaná magát" - írja Horn Gyula.

Az MSZP politikusa emlékeztet arra, hogy Schmitt Pállal, a Fidesz alelnökével történt megállapodása értelmében segítenek megőrizni az európai parlamenti választási kampány "kulturált hangnemét". Horn Gyula közli: időszerű áttekinteni az e megállapodás óta történteket; az újabb megbeszélés időpontjáról egyeztetnek.

Schmitt kész egyeztetni

Schmitt Pál Fidesz-alelnök kedden Zalaegerszegen közölte, kész találkozni Horn Gyula volt kormányfővel, MSZP-s politikussal az európai parlamenti választási kampány ügyében. "Természetesen kész vagyok arra, hogy a helyzetet tisztázzuk; ennek időpontját együtt keressük" - mondta az ellenzéki politikus újságíróknak arra reagálva, hogy Horn Gyula a nap folyamán közleményben időszerűnek nevezte, hogy Schmitt Pállal áttekintsék a kampánnyal kapcsolatos megállapodásuk megszületése óta történteket.

A politikai ellenfeleink által készített és napvilágot látott stratégia nem fér bele a Horn Gyulával folytatott, jó szándékú dialógusba - hangsúlyozta Schmitt Pál a zalai kampánynyitó gyűlését megelőző sajtótájékoztatón. "Örömmel nyugtázom Horn Gyulának e stratégiát érintő reagálását, hiszen mi magunk megállapodtunk, (...) hogy lehetőség szerint egymás méltóságát tiszteletben tartó kampányt folytatunk, igaz információkat juttatunk a választóknak és magát a választást is igyekszünk (...) etikai és erkölcsi szempontból feddhetetlennek szervezni" - mondta a Fidesz európai parlamenti listavezetője.

Pokorni kilátásba helyez
A Fidesz ügyvezető elnöksége kedden rendkívüli ülést tartott, amelyen ugyancsak úgy foglalt állást: az MSZP háborúnak tekinti az EP-választások kampányát. Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök kilátásba helyezte: "Amennyiben az MSZP a napvilágra került elképzeléseit valóra kívánja váltani, akkor minden jogi, politikai és erkölcsi eszközzel fellépünk ezekkel szemben" - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke.