Rogán Antalnak XXI. századi feje van

2007.01.24. 08:55
Lehet, hogy sokan fanyalognak, de egy közéleti szereplő magánügyei is a politizálás részévé váltak – magyarázta Rogán Antal, miként kerültek eljegyzési képei a bulvársajtóba. A magát új generációsnak tekintő belvárosi polgármester nem használ hivatali autót, és meggyőződése, hogy Orbán Viktor vezeti a Fideszt 2008-ban is.

–  Összefoglalná egy mondatban azt, ami azóta történik, hogy Schmidt Máriát Orbán-ellenes összeesküvéssel vádolta meg egy fantomszerző a Magyar Nemzetben?

– Minden pártban és minden párt környékén tisztújítás előtt fokozódnak az izgalmak, aztán ezek a tisztújítás után rendszerint elmúlnak. Különösebb jelentőséget nem tulajdonítok az esetnek, azt érzem, hogy olyan dolgokat kapcsoltak egymáshoz abban a cikkben, amelyek csak nagyon erőszakoltan tartoznak össze.

– Ön részt vett a Schmidt Mária-féle találkozókon, amelyeken Orbánt kritizálták?

–  Nem.

–  Hívták?

–  Igen, de soha nem jutott rá időm.

–  Az ilyen ügyek többnyire úgy folytak eddig az Fideszben, hogy a Nemzetben megjelent, durván támadó, néha a becsületsértésig elmenő cikk után mély hallgatás következett, egyszerűen mindenki úgy tett, mintha semmi sem történt volna. A megvádolt és megsértett vezetők hogyan tudnak együtt dolgozni a vádlókkal, akiket nyilván ismernek is?

–  Szerintem ennek az egésznek nagyobb a hírértéke, mint a gyakorlati tartalma. Nem hiszek abban, hogy a Fidesz tisztújításán pillanatnyilag bármi fenyegetné Orbán Viktor pártelnöki pozícióját. Az egyetlen lehetséges pártelnök a Fidesz következő kongresszusán csak ő lehet. Nyilvánvalóan elnökséget is választ a párt, de azt, hogy változik-e az elnökség összetétele vagy sem, pillanatnyilag senki sem tudja. Az új pártról szóló hírnek pedig semmi jelentőséget nem tulajdontok, mert az úgynevezett új pártnak a kezdeményeit sehol nem látni. Ráadásul emlékezhetünk, nagyjából minden választás előtt alakult egy új párt, és még egyik sem került be a parlamentbe. Aki új párttal próbálkozik, annak azt tudom mondani, hogy az eddigi előzmények nem túl bíztatók.


Fotók: Huszti István

–  Nyilván ez a cikk is az Orbánnal, vagy Orbán nélkül kérdésre adott válasz. A válasz természetesen: Orbánnal.

–  Az Index felvetését, miszerint Orbán Viktor a KDNP-ben folytatná politikai pályafutását, olvastam, és szórakoztatónak találtam, de ennek még kisebb a realitása. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor a Fidesz 2007-es tisztújítása után is a párt elnöke lesz.

–  Ön megmérkőzik valamilyen posztért a tisztújításon?

–  Jelenleg nincsenek pártpolitikai ambícióim. Nekem egy célom van, hogy polgármesterként tisztességesen végigcsináljam a következő három és fél évet, és még egyszer elnyerjem a belvárosiak támogatását. Ehhez pedig nem pártpolitikai tisztségeken keresztül vezet az út.

–  Lesz alelnökcsere, vagy marad minden, ahogy most van?

–  Kimaradtam az utóbbi időkben a nagypolitikából, úgyhogy nem tudom, kinek milyen ambíciója van, majd a kongresszuson szembesülök ezzel, amikor a jelöltlistát látni fogom. Eddig mindig volt valami változás alelnök-fronton ha tisztújítás volt, de majd a kongresszuson kiderül, most lesz-e.

–  Diplomatikus válasz.

–  Úgysem szednek ki belőlem többet erről. Mert nem is tudok többet.

–  Azt mondta, még egy ciklust szívesen polgármesterkedne, ezek szerint a rövid távú tervei közt nem szerepel a főpolgármester-jelöltség?

–  Nem aspirálok főpolgármester-jelöltségre.

–  Komolyan vette Orbán Viktor legutóbbi kongresszusi beszédét, amelyben deklarálta, hogy Tarlós István az örökös főpolgármester-jelölt?

–  Nem ez tart engem vissza attól, hogy célba vegyem a főpolgármester-jelöltséget. Hiszen ha végigcsináltam ezt a ciklust 38, ha bizalmat kapok még négy évre, 2012-ben 42 éves leszek. Nem hiszem, hogy nagyon öreg lennék akkor még bármihez.

–  Akkor térjünk át a mostani feladataira. Hogy áll a kerület anyagilag? Azt mondta, amikor hivatalba lépett, hogy tízmilliárdos hiánya van, aztán aláírt egy olyan évközi pénzügyi jelentést, amely szerint több milliárd pluszban van a költségvetés.


–  Nem azt mondtam, hogy tízmilliárdos a hiány, hanem azt, hogy ekkora az adósságállomány. Csak a következő évi költségvetésben az adóhivatalnak áfatartozás címén nyolcszázmillió forintot kell kifizetni. Ezt bíróság állapította meg, már jogerős volt az ítélet, amikor hivatalba léptem. Ötmilliárd forintos hitelállományt örököltem az elődömtől, Steiner Páltól, ebből három és fél milliárdot az utolsó évben és körülbelül másfélmilliárdot előtte vett föl. Ezek egy részét nem költötték el, de lekötötték. Csak az idei kamat meghaladja az ötszázmillió forintot, 2008-ban pedig a másfélmilliárdot, és ezt valahogy ki kell gazdálkodnunk, vagy át kell ütemeznünk a hiteleket.

–  Kommunális adót nem tervez kivetni, mint ahogy ezt megtették a Pokorni Zoltán vezette XII. kerületben?

–  A XII. kerületben azért lényegesen több és magasabb életszínvonalú lakos él. A belvárosi lakosság több mint negyven százaléka nyugdíjas. Az idősekre kommunális adót nemcsak, hogy nem lehetne kivetni, de igazságtalan is lenne, mert az ingatlanok értéke fölül van árazva ahhoz képest, amit a benne lakó emberek élethelyzete jelent. Ha kommunális adót vetnék ki, azzal arra kényszeríteném az embereket, hogy adják el lakásaikat és költözzenek ki a külső kerületekbe, olcsóbb lakásokba. Tervezzük viszont más adó bevezetését, de nem a lakosságot akarjuk sújtani vele, hanem például azokat a cégeket, amelyek tulajdonában használaton kívüli épületek állnak. Egy élő példa erre az Október 6. utca 26-os szám, amit az önkormányzat adott el. Az ingatlan két év alatt négyszer cserélt gazdát, és mindegyik tulajdonos arra vár, hogy az épület összedőljön, hogy aztán a helyére tudjon egy egészen másikat építeni, mivel ez műemlék, ami nem bontható csak úgy le.

–  Erősen tarja magát az a nézet, hogy ön Simicska Lajos embere, mivel polgármesteri kinevezése után az egyik első intézkedése az volt, hogy csökkentette a Mahir-oszlopok után fizetendő közterület-használati díjat, illetve Kosik Attila személyében Simicska egykori bizalmasa került a vagyonkezelő cég igazgatóságának élére.

–  Kosik Attila 2002 és 2006 között is tagja volt az igazgatóságnak.

–  Az egész ciklust nem töltötte az igazgatóságban, az Ön kinevezése után lett tagja újra a testületnek.

–  Akkor lehet, hogy kivettük az igazgatóságból egy időre. Mindenesetre Cselovszky Zoltán volt idáig az igazgatósági elnök, ő azonban összeférhetetlenség miatt nem töltheti be ezt a tisztséget, ugyanis a kerületfejlesztési ügyekért felelős osztályvezető lett. Kosik Attila jó választás volt, hiszen még Steiner Pál polgármesterkedése idején megismerte a vagyonkezelő társaságot. Emellett tapasztalatokat szerzett az Állami Autópálya-kezelő élén, ami miatt alkalmas arra, hogy a szervezet előtt álló feladatoknak megfeleljen. A Mahír-oszlopokért pedig pontosan annyit kell a Belvárosban fizetni, mint amennyit a főváros beszed az V. kerületben általa tulajdonolt közterületekről. Egyébként pedig a Mahir most jóval többet fizet az oszlopok után, mint amennyit 2002 és 2006 júniusa között fizetett. Ekkor ugyanis a szocialisták az önkormányzati kampány részeként drasztikusan megemelték a Mahír-oszlopok közterület-használati díját, de például változatlanul hagyták az ESMA reklámhordozói után fizetendő díjat.

–  Akkor Simicska Lajos embere vagy sem?

–  Azt hiszem elég nyomós, és gyakorlati érveket soroltam fel ahhoz, hogy ezt cáfolni tudjam.

–  A saját népszerűségét méri?

–  Fűtéstámogatást biztosítottunk az időseknek, bérlettámogatást a fiataloknak. Eladtuk a polgármesteri autót, karácsony előtt kedvezményes fenyőfavásárt rendeztünk a rászorulóknak. Ezek az intézkedések határozzák meg egy polgármester megítélését. Új tempót ígértünk, hát hozzáláttunk.


–  Néhány hete az ön menyasszonya is szereplője lett a híreknek, az eljegyzésükről képek jelentek meg a legnagyobb példányszámú bulvárlapban. Bejött ez az újfajta imázsépítés, a bulvárkampány?

–  Sok mindent olvastam erről az elmúlt napokban különféle lapokban. Azok alapján nehezen tudtam eldönteni, hogy ez irigység vagy dicséret. Új generációs politikusnak tekintem magam a Fideszben, de a magyar közéletben is. Ehhez hozzátartozik, hogy kicsit XXI. századi fejjel gondolkodom a közéletről, nem pedig XIX. századi fejjel. Megértem, hogy az újításokat nem egy alkalommal fogadja értetlenség meg fanyalgás, de azzal a ténnyel szembe kell nézni, hogy Magyarországon a nagyvárosi választók – akik többen vannak, mint ötven-hatvan évvel ezelőtt – életmódja, világról való tájékozódása, gondolkodása más, mint a korábbi politikai felfogás. Ebbe természetesen beletartozik az is, hogy kíváncsibbak egy közéleti szereplő magánügyeire. Nem szégyellem, hanem büszke vagyok arra, hogy fiatal ember vagyok, és arra is, hogy van egy csinos és fiatal menyasszonyom. Ha a Fideszben nem tud ebből a szempontból egy kicsikét modernebb gondolkodásmód teret nyerni, akkor a XXI. században többször leszünk a vesztesek, mint a nyertesek oldalán. Én inkább szeretnék a győztes oldalán állni. Ki másnak, ha nem a city polgármesterének kéne modern felfogást képviselnie?

–  Volt a választási vereségnek valami következménye, az túl, hogy kampányfőnökként megbukott? Orbán Viktorral, hogyan zárták le a kapcsolatot?

–  Beszélő viszonyban vagyunk egymással ma is, mint ahogy korábban is.

–  De mégis ön volt kampányfőnök, a párt pedig veszített. Ennek nem lett valami következménye?

–  Aki ismer engem, tudhatja, hogy a kampányfőnökségért annyira nem lelkesedtem. Másrészt a kampányfőnök nem a saját maga útját járja. A politikai döntéseket a Fideszben testületek hozzák meg. Itt a Belvárosban tudatosan készültem arra, hogy a parlamenti politizálás helyett inkább egy városrészt irányíthassak. Itt többé-kevésbé a magam útját járhatom, kevés kompromisszummal. Abban, amit itt csinálok, sokkal inkább visszaköszön az egyéniségem, mint mondjuk ha egy párttisztségben kéne valamilyen közéleti akciót alakítani.

–  Az Országgyűléssel megegyezett a parkolásról. Kik lesznek a következő áldozatok, a minisztériumok?

–  Néhány napja intéztem egy levelet az MTV elnökéhez, megadva azt a határidőt, amíg a köztévének fel kell szabadítania az egyébként közterületen lévő parkolóhelyeket. Erre harminc napot adtam, tehát február közepén lépéseket teszünk, ha ez nem történik meg. Ugyanilyen levelet küldtem Demszky Gábor főpolgármesternek egy fényképes nyilvántartással együtt, amiben kifejezetten kértem a megállást korlátozó, vagy tiltó táblák felszámolását. Ha ezeket végig tudjuk vinni, több mint 200 parkolóhely szabadul fel a Belvárosban. Az egészségügyi tárcával pereskednünk kell az ott található közterület ügyében, mert nem hajlandók az elfoglalt közterületet felszabadítani. A Magyar Nemzeti Bankkal megegyeztünk, hogy a jegybank által lezárt, két MNB-épület közti utcácska után 2008-ig kifizeti a közterület-használati díjat, utána pedig visszaadja a gyalogosoknak. Hasonló a szituáció a honvédelmi tárcával, ők egy egész utcaszakaszt kebeleztek be, ami a közterületi nyilvántartások szerint szabadforgalmú utca.

–  A nagykövetségekkel, például a brittel mi a helyzet? Ők is fizetnek az elbarrikádozott utcarészért?

–  A brit nagykövetséggel van megállapodás. Ez már nem egyszerűen belvárosi kérdéskör, ezért ezt a Külügyminisztériummal közösen alakítottam ki. Az amerikai nagykövetség biztonsági zónáját is így szeretném rendezni. Ez egy olyan kérdés, amiben nyilvánvalóan szerepet játszanak Magyarország diplomáciai érdekei is, amit figyelembe kell venni. Az angol követségnek van egy jogos biztonsági zónája. A zónán belül kifizeti a közterület-használati díjat, hasonló megállapodást szeretnék az amerikaiakkal is. Ott annyival nehezebb a helyzet, hogy egy egész utcaszakaszt zártak le úgy, hogy ott civil lakók is élnek, így legalább azt szeretném elérni, hogy a mentő bemehessen.

–  Miért nem támogatta a belvárosi önkormányzat, hogy az indoklás szerint az első magyarországi graffiti – amely a Sztriptíz zenekar nevét örökítette meg – emlékére egy sztriptíz feliratú alkotás kerüljön a Városház utca egyik bérházára?


–  Mindenkinek jogában áll eldöntenie, mit tekint műalkotásnak, és mit nem. Az adott épülettel szomszédos épület azonban egy templom. Ez a Sztriptíz felirat tehát egy templom bejáratától tíz méterre lenne. Nem vagyok biztos abban sem, hogy ez lett volna az első magyar graffiti. Egy szempontra hadd hívjam fel a figyelmet: ez nem egy túl szép épülete a Belvárosnak, semmilyen műemléki megkötöttsége nincsen. Az én tudomásom szerint ezt az épületet a közeljövőben ingatlanbefektetők szeretnék fejleszteni. Más embereknek viszont az állna érdekében, hogy ez ne legyen olyan egyszerű, ezért valamilyen műemléki védettsége legyen. Ha mi hozzájárultunk volna a sztriptíz felirathoz, akkor lett volna.

–  Micsoda csavarok jönnek ki egy graffitiből! Mik a víziói a belváros fejlesztésére?

–  Budapest-City program néven csináltuk meg a belváros újraegyesítését célzó tervet. A legfontosabb szempont, hogy a belvárost visszaadjuk a budapestieknek, leginkább a gyalogosoknak. Ez az átmenő forgalom jelentős korlátozását jelentené. Nem gondolom, hogy a program minden eleme megvalósítható rögtön, de legalábbis kell hogy legyen egy olyan iránymérték, amihez a belvárosi fejlesztéseket szabni lehet.

–  Reálisnak tartja, hogy a Belváros tereit úgy rehabilitálják, hogy az autóforgalmat a felszín alá süllyesszék?

–  Ez reális, csak nem olcsó. Annak idején mind az Erzsébet-hidat, mind a Nyugati téri fölüljárót azért építették újjá így, hogy az '56-os forradalomban fontos szerepet játszó tereket tönkre tegyék. Ez okból is támogatom a Város Szíve tervet, amit az V. kerülettel közösen dolgozott ki a Főváros. Ezeket a részeket ugyanis csak radikális lépésekkel lehet rehabilitálni, visszaadni a gyalogosoknak. A legfontosabb célom, hogy egyesítsem az átmenő forgalomtól részekre szabdalt Belvárost, ahogy említettem, ezt hívom Budapest-City programnak. A Budapest-City programot a Belvárosnak a Fővárossal közösen kell megvalósítani, a gyakorlatban is megmutatva, hogy az emberek érdekében bizony a különböző politikai oldalak is össze tudnak fogni.

–  Mi az az öt konkrétum, ami megvalósul 2010-ig, amit akkor majd számon lehet kérni?

–  A legfontosabb, hogy tíz éven belül megteremtsük a gyalogos belvárost. Az elkövetkezendő négy esztendőben viszont befejezzük a Szent István tér és környékének teljes rehabilitációját, és a Szabadság teret. Szeretném elérni, hogy a Fővám tér rendezése a négyes metró kapcsán már úgy történjen meg, hogy átépül a Kálvin téri csomópont, és a Fővám téren egy mélygarázs. Ez azt a lehetőséget is meghozza, hogy mi is építsünk egyet a Bástya utcában. A Kecskeméti utca forgalmi irányát szeretnénk megváltoztatni, ami azzal fog együtt járni, hogy el tudjuk kezdeni a déli városrészben több sétálóutca kialakítását. Egy vidámabb hangulatú negyeddé válik majd ez a rész. A harmadik az északi részre vonatkozik. Szeretném, ha az Olimpiai parkban és esetleg a Kossuth tér déli részén egy mélygarázst építenénk. Az Olimpiai parknál egy olyan felszíni rendezést is szeretnék, ami a vitatott országgyűlési parkoló helyére is egy parkot vinne, a Széchenyi rakpart felső részén pedig megszűnne a gépjárműforgalom. Ha ebből a háromból sikerül megvalósítani legalább kettőt, akkor már elégedett leszek, de törekedni fogok arra, hogy mind a három megvalósuljon. A belvárosiak március-április környékén véleményt is nyilváníthatnak majd elképzeléseinkről, ugyanis kitelepülések keretében mutatjuk be a terveket. Még vonzóbbá szeretnénk tenni a Belvárost a fiatalok körében, így a huszonhat év alatti belvárosi fiataloknak ingyen internetet adunk. A köztereken pedig wifivel szeretném megteremteni az ingyenes internetezés lehetőségét.


–  Lesz szórakozónegyed a belvárosból, vagy marad nyugdíjasnegyed?

–  Lakosságcserét nem tervezek. Szórakozónegyedet pedig azért nem lehet csinálni, mert az Nyugaton sem a belvárosban van, hanem általában kijjebb. Természetesen lesz olyan része a citynek, ami kicsit bohémabb jelleget fog ölteni. Én a déli városrésznek adok erre nagy esélyt. Gondolom komoly éjszakai élete lesz a Szent István térnek és a Zrinyi utcának is. Ebből mindig lesz konfliktus, de egy belváros-kártya bevezetésével szeretném éreztetni a kerületiekkel, hogy bár apróbb kellemetlenségekkel is együtt jár belvárosinak lenni, de sokkal több előnye van.

–  Támogatja a Városháza park beépítését?

–  Jobbnak tartom, ha a kevés szabad teret nem építik be, de az érintett terület fővárosi tulajdonú, így nem akarok beleszólni, hogy a Deák tér és a Városháza park arculata hogyan alakul. Partnerségre törekszem a fővárossal, nem pedig vitákra.

–  Egy kimutatás szerint 2005-ben 5,3 millió forintos utazási kedvezményt, illetve lakbértámogtást kapott az Országgyűléstől. Régóta itt él, a belvárosban, miért kellett ezeket a pénzeket felvenni?

–  Szakonyfalun születtem, nagyon hosszú ideig nem volt saját lakásom Budapesten. Nem olyan rég vásároltam egyet, azt is hitelből. Fővárosi lakcímem is csak 2006. januárja óta van. Azóta természetesen nem veszek fel lakbértámogatást, sem egyéb költségtérítést. Belvárosi polgármesterként is lemondtam ezen juttatások egy részéről sőt, a polgármesterek közül egyedüliként hivatali autót sem használok.