Tíz évvel korábban halnak a romák Magyarországon

2004.09.07. 17:56
A roma családok átlagosan 3,5 gyermeket vállalnak, két gyermekkel többet, mint a magyarországi átlag, derül ki az Egészségügyi Minisztérium által rendelt felmérésből. A kutatás szerint a roma népesség kétharmada szenved valamilyen betegségben.
A szegénység és a rossz életkörülmények miatt a romák várható élettartama 10 évvel kevesebb, mint a magyarországi átlag, és bizonyos betegségek is gyakrabban fordulnak elő a romák körében - mondta a romák szociális és egészségügyi helyzetét vizsgáló, a közelmúltban befejeződött kutatási program vezetője kedden.

Három és fél gyerek családonként

Babusik Ferenc elmondta, a teljes lakosságban az 50-54 év közöttiek aránya 7,3 százalék, ez a roma népesség esetében mindössze 2,8 százalék. A roma családok átlagosan 3,5 gyermeket vállalnak, két gyermekkel többet, mint a magyarországi átlag. A kutatásvezető elmondta: a roma népesség kétharmada szenved valamilyen betegségben.

A romák megbetegedései sok esetben összefüggésbe hozhatók a szegénységgel. A romák zöme érez előítéletességet az egészségügyi intézményekben. Az önkormányzatok nem alkalmaznak diszkriminációt a pénzbeli szociális juttatások odaítélésénél. A problémát itt az jelenti, hogy sok család nincs tisztában azzal, milyen támogatásra jogosult, állítja felmérésben a cég.

A felmérés módszertana
A Delphoi Consulting közpénzből, A szegénység csapdájában - cigányok Magyarországon - szociális, gazdasági helyzet, egészségi állapot, szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés címmel készült felméréséről Babusik Ferenc pszichológus elmondta, hogy decemberben vették fel, országos reprezentatív minta alapján. A roma származású, egyetemet végzett kérdezőbiztosok 1200 háztartás tagjait keresték meg személyesen.