Rudi tévéelnök ingatlanbiznisze

2005.08.25. 08:15
Nem árulja el sem az állami tulajdonú Váltó-4 Libra Rt., sem pedig Rudi Zoltán tévéelnök, hogy mennyi pénzért került cége tulajdonába egy XI. kerületi ingatlan, amelyet most 145 millió forintért árul. Annyi biztos csak, hogy az eladó társaságban felügyelő bizottsági tag volt már az eladás pillanatában is az a Barinkai Péter, aki a tévészékház építésével megbízott cég ügyvezetője.

Értékesítette a XI. kerületi Hársmajor utca 1-es számú, 1500 négyzetméteres telken fekvő négyszázötven négyzetméteres épületet az állami tulajdonú Váltó-4 Libra Rt. még 2003 nyarán, írja a csütörtöki Népszabadság.A vevő az a Hársmajor Kft. volt, amelynek fele-fele arányban tulajdonosa Rudi Zoltán tévéelnök és édesapja. Az ingatlanra három jelentkező volt, közülük Rudiék cége tette a legjobb ajánlatot. A Népszabadság beszámolója szerint a Váltó-4 Rt. annyit közölt az ügylettel kapcsolatban, hogy miután nyilvános pályázaton kétszer is sikertelenül próbáltak túladni az egykori munkásszállón, ezért hirdetéssel kerestek rá vevőt.

Titkolt vételár

A tájékoztatás szerint a legjobb ajánlatot a Rudi-cég adta, de hogy mennyit arról az eladó arra hivatkozva nem közölt adatokat, hogy ahhoz a vevő nem járult hozzá. Rudi Zoltán a lapnak azt mondta"sem a Népszabadságra, sem az olvasókra nem tartozik, hogy adózott jövedelmemből 18 évi munka munka után, egy válás közepén mit és mennyiért vásároltunk meg". A lap szerint a Rudi-cég nyilvános egyszerűsített éves beszámolójában a tárgyi eszközök rovatban 84 millió forint szerepel, ami az ingatlan vételárra utalhat. Az ingatlan piaci árára egy idén márciusban - tehát nem éppen az ingatlanpiaci boom idején - készült értékbecslés utalhat, amely szerint az eladásra váró ingatlan 155 millió forintot ér.

A Váltó-4 közlése szerint az ajánlatokat az értékelőbizottság mellett a felügyelő bizottság is megtárgyalta. Az fb tagjai között viszont 2002. óta, vagyis az adásvétel pillanatában is megtalálható volt Barinkai Péter, aki egyúttal ügyvezetője annak a Millenniumi Média Kft-nek is, amelyet a tévészékház eladásával bíztak meg. Rudinak viszont sejtelme sem volt minderről. A tévéelnök állítja az ingatlan teraszán elhelyezett "eladó" táblára felfigyelve jelentkezett be vevőként az épületre.

A köztévé ügyvédje segít

Az ingatlan eladásában egyébként egy olyan ügyvédnő segédkezik a tévéelnöknek, aki havi ötszázezer forintért dolgozik a Magyar Televíziónak, s bár Rudi szerint nem adott megbízást az eladásra az ügyvédnőnek, a lap azt írja, hogy erre több bizonyítéka is van. (Rudi az Indexnek is hangoztatta, hogy szerinte az összeférhetetlen volna, ha a tévé jogászát használná magánügyei intézésére és határozottan állította, hogy ilyet ő nem tett.)

Az ügy egyes részletei egyébként még a Népszabadság cikk megjelenése előtt nyilvánossá váltak Rudi Zoltán blogján,. A tévéelnök ugyanis webnaplójában közölte a hozzá intézett kérdéseket, illetve a lap főszerkesztőjével folytatott levélváltásának tartalmát, a szerkesztőségvezető előzetes jóváhagyása nélkül. A lap ezért úgy döntött, hogy szintén részleteket közöl Rudi leveléből.

Rudi levelez

"Szeretném, ha a két orgánum viszonya nem romlana meg a személyemet ért rágalmak miatt, nem szeretném, ha a hírműsorainkban a Népszabadság kiadójának és szerkesztőinek vagyoni helyzetével, kabátszerzési technikáival, magánéletével foglalkoznának kollégáim. Felületünk van bőven, pénzünk ugyan kevés, de tudjuk, rágalomhoz nem kell sok. Figyelmedbe ajánlom Botticelli Rágalom c. képét, azokat a hatalmas füleket, amelyekkel a befogadó közeg imádja, szívja magába a rágalmat. Kérlek, ne őket szolgáljátok, hanem azokat az embereket, akik a valóságra kíváncsiak, mert felelős döntéseket akarnak hozni magán- és közfunkciójukban egyaránt" - írja Rudi Zoltán, aki a lapszemle megjelenését követően jelentkezett szerkesztőségünknél, leszögezve, hogy a Népszabadság főszerkesztőjének írott szavait nem fenyegtőzésnek szánta, hanem komolyan gondolta.