Eszemben sincs egy ellenkező előjeles HírTV-t indítani

2004.03.17. 17:47
Lehetetlen az MTV jelenlegi műsoridejébe minden feladatot belesűríteni, az igazi közszolgálatiság csak több csatorna működtetésével képzelhető el - szögezte le az MTV átalakításával kapcsolatban Rudi Zoltán az Index Törzsasztalában. A köztévé új elnöke szerint az m1 és az m2 mellett jövőre már beindítható lesz az m3, amely több teret ad majd a csatorna hírgyártó kapacitásának. Rudi hozzátette azonban: "eszemben sincs HírTV-t indítani ellenkező politikai előjellel".
Már készül a megvalósíthatósági tanulmány a Magyar Televízió tematikus csatornákkal való bővítéséről - válaszolta Rudi Zoltán, az MTV két hete megválasztott elnöke az Index Törzsasztalában feltett kérdésekre.

Lehetelen

A köztévé vezetője szerint a témákra szerveződő csatornák nélkül lehetetlen megoldani, hogy az MTV megfeleljen a közszolgálatiság minden kívánalmának. "Az m1 19 órát sugároz naponta átlagosan, és ebbe kellene belesűríteni információt, kultúrát, sportot, szórakozást és minden egyéb közszolgálati kötelezettséget. Ez lehetetlen." -jelentette ki Rudi, hozzátéve, hogy alacsony nézettségre számít, de ez relatív, mert egy kulturális csatorna a kereskedelmi tévékhez viszonyítva kis nézettségével is jelentős missziót tölthet be.

Szakmai közép

Arra a kérdésre, hogy egy tematikus hírcsatorna beindításával valóban független és pártatlan hírműsorokat láthatnak-e majd a nézők, Rudi azt mondta: "eszemben sincs HírTV-t indítani ellenkező politikai előjellel". "Szeretném viszont, hogy az egyébként is működő hírgyárunk minél nagyobb felületen jelenjen meg." Ezt a csatornát is a kuratórium felügyeli majd, és a testület garantálja, hogy a szakmai középen maradjon, ami "nem esik egybe a politikai középpel" - fogalmazott Rudi. Az új elnök szerint jövő májusra elképzelhető, hogy beindulhat az m3 működése.

Versengő műsorok

Rudi egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szeptembertől új műsorstruktúrában "új színek és műsorok jelennek" meg majd a köztévé két csatornáján. Hozzátette azonban, hogy a változások már részben most elkezdődtek a hamarosan induló és egymással "versengő" kulturális magazinokkal, valamint a kedden debütált Quizfire című műsorral. Indul egy délelőtti szolgáltató magazin is Mozaik címmel, amelyet Dobos Menyhért igazgató felügyel és Feledy Péter főszerkeszt. Rudi szerint nem kizárt, hogy ebben akár Siklóssy Beatrix is helyet kap. "Biztos vagyok benne, hogy tárgyilagos, érdekes műsort készít majd a stáb, erre Feledy Péter a garancia" - szögezte le az elnök. A miniszterelnök nevelt lánya, Tornóczky Anita által jegyezett T-aktákra esetleges megszüntetését firtató kérdésre Rudi azt mondta: "a műsor a szórakoztató igazgató gondozásában készül, és tudom, hogy divat rosszat mondani, és írni erről, de én kimaradnék ebből a sorból".