Elnöki rezidencia a Sándor-palotában?

2002.05.17. 14:36
Köztársasági elnöki rezidenciaként látná Ráday Mihály a Sándor-palotát. A városvédő a Fehér Házhoz hasonlóan megnyitná a palota déli, reprezentatív részét a látogatók előtt. Rádayt - Katona Tamás és Glatz Ferenc társaságában - Medgyessy Péter kérte fel, hogy tegyen javaslatot a Sándor-palota hasznosítására.
Továbbra sem dőlt el a várbeli Sándor-palota sorsa, Medgyessy Péter kijelölt miniszterelnök egy háromfős testületet kért fel, hogy tegyen javaslatot a palota hasznosítására - nyilatkozta Gál J. Zoltán a Krónikának. Medgyessy- aki korábban kijelentette: kormánya nem költözik be a Sándor-palotába - felkérésére Glatz Ferenc, az MTA volt elnöke, Katona Tamás, az I. kerület volt polgármestere és Ráday Mihály, a városvédelmi bizottság tagja tesz majd javaslatot.

Hármas funkció

Hármas funkciót szánok az épületnek - válaszolta az Index megkeresésére Ráday. A városvédő elképzelése szerint az épület a köztársasági elnök rezidenciájaként funkcionálna. Az újonnan kialakított, modern részek sajtótájékoztatók, szűkkörű megbeszélések lefolytatására lennének alkalmasak - mondta el Ráday

Reprezentatív nyilvánosság

Nem kell azonban attól tartani, hogy az épületet elzárják a látogatók elől. Ennek ellenkezőjét javasolom - nyilatkozta Ráday, aki a palota reprezentatív, déli szárnyát megnyitná a látogatók előtt "úgy, mint a Fehér Házat".

Múzeumnak alkalmatlan

Aki azt mondja, hogy múzeummá kellene alakítani a palotát, az nincs tisztábban azzal, hogy az épület erre a célra alkalmatlan - mondta Ráday. A mostani átalakítás után az épület közfunkció betöltésére vált alkalmassá, és ennek a célnak az elnöki rezidencia felel meg leginkább.

Gál a Krónikának nyilatkozva elmondta: Medgyessy Péter miniszterelnökként nem kíván az épületbe költözni, mert a több milliárd forintba kerülő fölújítás után a palota alkalmasabb a protokoll célokra, mint a munkára. Ezt a véleményét Ráday is megerősítette, a városvédő szerint is inkább reprezentatív célokra lehet hasznosítani az épületet.