Mégsem lesz munkanap szombat

2009.01.07. 18:58
Az Országos Érdekegyeztető Tanács a gázellátás biztonsága miatt döntött úgy, hogy szombat mégse lesz munkanap. Helyette március 28-án kell dolgozni.

A miniszterelnök kezdeményezése alapján úgy döntött az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), hogy január 10-e, szombat mégsem lesz munkanap, közölte a kormányszóvivő szerdán.

Daróczi Dávid elmondta, a javaslatot az energiaügyekért felelős miniszter tolmácsolta az OÉT ülésén, amelyen a munkaadói és a munkavállalói oldal is egyetértett a felvetéssel.

A miniszterelnök a javaslatát azzal indokolta, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint péntek és szombat is az egyik leghidegebb nap lesz ezen a télen, és ez a szokásosnál magasabb gázfelhasználást eredményezhet, tette hozzá.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az OÉT-en mind a három oldal egyetértett azzal, hogy az orosz-ukrán gázvita miatt kialakult helyzetben ez a döntés szavatolhatja leginkább a gázellátás biztonságát. A szükséges jogalkotási munka már el is indult.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint egy pihenőnapon - amilyen az OÉT döntése értelmében január 10-e is lesz - hatmillió köbméterrel kevesebb gáz fogy, mint egy munkanapon.

Január 10-e helyett - amikor január 2-át dolgoztuk volna le - március 28-án lesz munkanap.