Schmitt: 'Lehet, hogy néha unalmas vagyok és szürke'

2003.09.05. 09:45
Az Index kérésére a jövő évi olimpiára és az Európa parlamenti választásokra tippelt Schmitt Pál. A Fidesz alelnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke továbbra sem szeretne belpolitikai vitákba bocsátkozni, Samaranchnak különlegesen hálás, Orbán Viktort pedig igazi demokratának tartja.

Index: 2000-ben imponáló pontossággal jósolta meg a magyar olimpiai érmek számát. Most milyen eredményt tippel a jövő évi nyári játékokra?

- Úgy gondolom, hogy meg lehet ismételni a Sydneyben elért eredményeket. Összesen húsz éremben bízom, köztük nyolc aranyéremben. Legalább tizenhat sportágban fogunk helyezést elérni (Azaz az 1-6 helyezések valamelyikét. Ezeket veszik figyelembe az éremtáblázat mellett irányadó "nemzetek nem hivatalos pontversenyének" eldöntésénél - a szerk.). A meghívott 201 ország pontversenyében pedig ismét a 12-15. hely környékén szerepelhetünk.

Index: MOB-elnöki funkciója mellett immár a Fidesz vezetésében is részt vesz. Mit tippel a jövő év politikai versenye, az Európa parlamenti választás eredményének?

- Legalább olyan eredményt érünk majd el, mint legnagyobb riválisunk, a Magyar Szocialista Párt. Kérdés, hogy a listát állító kis pártok közül bármelyik eléri-e a bejutáshoz szükséges küszöböt. Ennek függvényében a 24 megszerezhető helyből 11 vagy 12 fideszes mandátumra számítok.

Index: Úgy tudjuk, hogy Ön kezeli a Fidesz választási listáját. Már hónapokkal ezelőtt is vastag paksamétát töltött meg a párt jelöltjeinek névsora.

- Valóban az egész választási kampányt rám bízta az elnökség. Ennek része a lehetséges jelöltek számbavétele, de ugyanígy feladatom a kampány időzítése, költsége, hangneme, és a szervezés is. A személyi döntéseket viszont elnökségi szinten fogjuk meghozni. Jelenleg ötven személyről van szó, közülük fog kikerülni a huszonnégy jelölt. A listában egyébként szövetségi elkötelezettségeink is vannak: befutó helyekre kell tennünk kereszténydemokrata és fidelitas jelölteket is. Senkit nem fogunk érdemei elismerése mellett, "elfekvőbe" kiküldeni Strassbourgba. Olyan képviselőket szeretnénk, akik tudatában vannak annak, hogy elsősorban a köztársaságot, másodsorban a néppártot képviselik.

Index: Mint általános EP-felelős, vezetni is fogja a listát?

- Előfordulhat, hogy én vezetem, erről még nem született döntés. Ellentétben néhány riválisunkkal, nálunk olyanok lesznek a listán, akik ki is akarnak menni. Bár, hozzá kell tegyem, hogy a körülményeket megismerve többekben máris csökkent a kiutazási kedv. Az ingázás Strassbourg és Magyarország között kettős életet kíván.

Index: Szájer József jelöltsége például biztosnak mondható?

- Európa Parlamenti ügyekben egyelőre az egész szövetségben ő legtapasztaltabb, neki van a legnagyobb szakértelme, rálátása. Évek óta dolgozik részben a külügyi,- részben az integrációs-bizottságban. Nyilván bejutó helye lesz, ha ezt ő is szeretné. Az egyetlen probléma az lehet, hogy Szájer József egyéni körzetben megválasztott parlamenti képviselő, tehát ha a strassbourgi mandátumával megszűnik az itthoni helye, akkor a körzetében időközi választásokat kell kiírni.

Index: És ezt bevállalja a párt? Akár több egyéni körzetben is elébe mennének a kockázatos időközi választásoknak?

- Nem döntöttük még el.

Index: Említette a kereszténydemokratákkal kötött megállapodás alapján nekik járó biztos befutó helyet. Surján László a lista ötödik helyén lesz. Felajánlanak egy-egy nyerő helyet a kisgazdáknak és a Lungo Dromnak is?

- Nem akarok elémenni a még meg nem kötött szerződéseknek, de ez is egy olyan pont, ahol szövetségeseink felé ki tudjuk fejezni a bizalmunkat, és erősíthetjük az együttműködés hitelét.

Index: A Lungo Drom esetében - különösen Strassbourg felé - ez akár mint kisebbségpolitikai gesztus is értelmezhető lenne.

- Az elnökség ezügyben még nem foglalt állást, és nem szeretném azt megelőzni.

Index: A Magyar Olimpiai Bizottság tagjai közül többen keményen támadták, miután bejelentette, hogy belép a Fideszbe. Pár héttel később, a MOB-közgyűlésen azonban már nem volt jele bizalmi válságnak. Hogyan sikerült ilyen gyorsan meggyőznie kritikusait?

- A tagság jelentős részével beszéltem személyesen vagy telefonon, és túlnyomó többségük bizalmáról biztosított. Ezek után nem is kértem bizalmi szavazást magam ellen, amit amúgy sem láttam indokoltnak: semmilyen szabálytalan vagy a MOB érdekeivel ellentétes lépést nem tettem. Ketten ennek ellenére sem tudták elfogadni, hogy itt is, ott is szerepet vállalok, ők kiléptek a MOB-ból. Sajnálatosnak tartom, de gondoskodni fogunk a pótlásukról.

Index: "Hallgatnom kellett a lélek mebránjára" - indokolta ekkor döntését. Elárulná, honnan szedte ezt az azóta sokat idézett kifejezést?

- Büszke vagyok arra, hogy Németh Lászlón, Móriczon, Mikszáthon, Gárdonyin nevelkedtem, és hogy fejből tudok legalább kétszáz verset. Büszke vagyok arra is, hogy szépen tudok magyarul beszélni. A "lélek membránja" abban a pillanatban született. Egyetlen beszédemet sem írattam mással.

Index: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnökeként korábban többször is elragadtatással nyilatkozott egykori főnökéről, a 2001-ig NOB-elnök, Juan Antonio Samaranchról. Valóban ennyire jó véleménye van róla, vagy csak pozíciója miatt kellett visszafognia magát, amikor az egykori Franco-miniszter, majd moszkvai spanyol nagykövet Samaranchról nyilatkozott?

- Változatlanul csak az elragadtatás és a legnagyobb tisztelet hangján tudok Samaranchról beszélni, és hálát adok a sorsnak, hogy a vele dolgozhattam. Rengeteget tanultam tőle, és soha nem kellett azzal foglalkoznom, hogy mi történt vele évtizedekkel korábban. A Franco-rezsím után egyébként teljesen rehabilitálták, és már a király nevezte ki nagykövetnek. Ha most utólag mégis megengedhetek magamnak valamennyi kritikát, akkor azt említeném meg, hogy sokszor és szívesen hozott egyszemélyi döntéseket, amelyeket utólag velünk szentesíttetett. Tekintettel arra, hogy a döntések nagy részével amúgy is egyetértettünk, ez nem okozott drámai feszültségeket.

Index: Egyszemélyben meghozott döntéseit jelenlegi főnökének, Orbán Viktornak is gyakran felróják. Udvariatlanság lenne a szervilizmus vádjával szembesíteni, de egyébként szívesen dolgozik autoriternek tekintett vezetők alatt?

- A saját területemen engem is annak tekintenek, pedig a demokrácia játékszabályait sem a MOB-ban, sem a Világ Olimpikonjainak Szervezetében nem sértem meg. Miközben kívülről sokan mondják, hogy mindent egyedül Orbán Viktor dönt el, abban a három hónapban, amióta a Fideszben vagyok, pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Elnökségi üléseken időnként a végletekig folyó vita zajlik a javaslatokról, és olyan döntések előtt is kikéri a véleményünket, amelyek egyébként tisztán az ő kompetenciájába tartoznak. Orbán Viktori igazi demokrata. Annyiban valóban hasonlít Samaranchoz, hogy ha azonnali döntést kell hozni, akkor képes azt megtenni, de hát ez az elnök dolga.

Index: Feltűnő viszont, hogy Fidesz-alelnökként mennyire kivonja magát a belpolitikai vitákból. Meddig tudja fenntartani ezt a kevéssé gyakorlatias, visszafogott politikai szerepet?

- A végletekig. Nem feladatom a kormány kritikája, az egyes ügyek feltárása és boncolgatása. Erre ott vannak a parlamenti képviselők, akiknek ehhez sokkal több információjuk és szakértőjük van. Az én részem az építkezés: a tagozatok és az európai parlamenti választás megszervezése, és a civil szervezetekkel való kapcsolattartás. Ezért lehet, hogy néha unalmas vagyok és szürke, gyakran ismétlem magam. De igyekszem minél több helyre elmenni. Május 17-e óta Nyíregyházától Zalaegerszegig negyvennégy várost látogattam meg.

Index: Sportos háttere ellenére még a kormány sportpolitikájáról sincs kritikai véleménye? Ennyire elégedett?

- Túl markáns sportpolitikát nem látok a kormánytól. Minden józan belátású kormány stratégiai minisztériumnak tekinti a sportminisztériumot. Úgy érzem, hogy most nem annak tekintik, hanem inkább egy szekunder, pénzfogyasztó minisztériumnak. Bár az élsport, így a Magyar Olimpiai Bizottság is megfelelő támogatást kap, a finanszírozási problémák inkább mélyebben, a szövetségek és főleg a klubok szintjén jelentkeznek. A rendszerváltásig bázisszervezetek támogatták a klubokat, de aztán nem lépett senki a helyükre. A klubok pedig az utánpótlás-nevelés és a tömegsport legfontosabb intézményei, tehát valahogy támogatni kellene őket.