Stumpf: Gyurcsány egy sebzett vad

2008.06.10. 14:38
Csaba László közgazdász szerint a kormány cselekvés helyett csak kommunikál, Stumpf István pedig úgy látja, Gyurcsány Ferenc érzi, hogy halálos sebet kapott, mégis utolsó leheletéig küzd a hatalmáért.

Stumpf István szerint a kormányzat béna kacsaként működik, de a kormányfő sebzett vadként közlekedik. A politikai elemző László Csaba közgazdásszal és Mráz Ágoston politológussal közösen a Fidesz-frakció évadzáró rendezvényén elemezte a kialakult politikai-gazdasági helyzetet.

Stumpf István azt mondta: a kormányfő érzi, hogy halálos sebet kapott, de utolsó leheletéig küzd hatalma megtartásáért.

Az elemző úgy látja, a Fidesznek már nem a múlttal kell foglalkoznia, hanem a poszt-gyurcsányi korszakra kell felkészülnie. Stumpf arra figyelmeztette az ellenzéki pártot, hogy saját történelme során még soha nem került olyan helyzetbe, amilyenbe hatalomra kerülése után fog.

Akkor szembesül ugyanis a hagyatékkal, a gazdasági és morális válsággal, a megroggyant államszervezet következményeivel. Csaba László fenntarthatatlannak ítélte a gazdaságban uralkodó viszonyokat.

A közgazdász a kormányzatot azzal kritizálta, hogy irányítás helyett a verbalizmus eszközeivel élt. Vagyis, a cselekvést pótolja a cselekvésről zajló beszéd. Csaba László jellemzően hajszoltnak látja a kormányzati működést, amelynek szerinte az önfelszámoló politika lehet a következménye.

Mráz Ágoston megemlített néhány olyan fordulópontot, amely szerinte véget vethet a jelenlegi kormányzat regnálásának. Ilyennek ítélte az őszi adótörvény-szavazást, az évvégi költségvetési voksolást, a szocialisták februári tisztújítását és végül a jövő nyári európai parlamenti választást.