Simicska és Kövér cégei nem fizettek

2006.03.30. 19:06
Több mint 93 millió forint értékben engedett el késedelmi pótlék hátralékot az APEH a Simicska Lajos és Kövér Szilárd érdekeltségi körébe tartozó Arzenál Kft.-nek 2002 előtt a felhalmozott 110 milliós köztartozásából. Az adóhatóságnál lefolytatott vizsgálat szerint 20 vállalkozás, amelyek többségében feltűnt Schlecht Csaba, Kövér Szilárd, Simicska Lajos, Stumpf János és Josip Tot, összesen közel 230 millió forintnyi köztartozását könyvelték el behajthatatlanként.

Az éveken keresztül Kövér Szilárd, Kövér László testvére által vezetett és Simicska Lajos felügyelőbizottsági tag felügyelete alatt működtetett Arzenál Nyomdaipari Kft. 110 millió forintos késedelmi pótlékából az APEH 2002-ig részletekben több mint 93 millió forintot engedett el, értesült a HVG.

Törölt tartozások

A hetilap szerint a jelenleg a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt. tulajdonában álló Arzenál 2003 óta nem tesz eleget adóbevallási kötelezettségének és bár a cég ellen 2000-2004 között többször indult adóvégrehajtás, a behajtók lefoglalni semmit sem tudtak. A Veres János pénzügyminiszter felkérésére készült jelentés szerint a valaha a Fidesz-közeli cégek között számon tartott vállalkozások által alapított nyomdaipari kft. még a Horn-kormány alatt kapott méltányosságból 3 milliós hátralék-elengedést, ha befizet 8 milliót. A cég azonban sem ekkor, sem az APEH későbbi méltányossági döntései után sem fizetett. Az akkoriban éppen az APEH elnöki székében ülő Simicska által is felügyelt cégnek 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben is töröltek több tízmilliós tartozást, összesen majd 94 millió forint értékben. A 175 millió forint törzstőkéjű, éves beszámolót 2000 óta nem produkáló Arzenálnak ma is van néhány millió forintos adótartozása.

230 millió

Az Index információi szerint a "hosszú bájtok éjszakáját" vizsgáló Király László György volt APEH-elnök által készített jelentés további 24 cég adóügyeit világította át. A dokumentum, amely szerint adattörlés nem történt az adóhatóság rendszerében, de számos, Schlecht Csaba, Kövér Szilárd, Simicska Lajos, Stumpf János és Josip Tot nevével fémjelzett vállalkozásoknál összesen mintegy 230 millió forintnyi behajthatatlan követelést elengedett az APEH. A vizsgálat megállapítása szerint számos cég esetében "kétséges volt az ügyintézés jogszerűsége". Az egyik cég, amely Schlecht Csabán keresztül végül szintén Josip Tot tulajdonában végezte, annak ellenére nem került a gyanús cégállományba, hogy az adóellenőrzésre behívott tulajdonos nem jelent meg az APEH-nál, és a rendőrség is érdeklődött a cég iránt.

Az Index megpróbálta megkérdezni a cégügyekről Simicska Lajost, de őt egyelőre nem sikerült elérni.