Simicskó lemondott tisztségeiről

2003.04.16. 17:50
Lemondott parlamenti tisztségeiről szerdán Simicskó István, azután, hogy egyedül utasította el a parlamenti szavazáson hazánk EU-csatlakozását, parlamenti mandátumát ugyanakkor megtartja a politikus. Áder János frakcióvezető a lemondást elfogadta, arról később döntenek, kit delegáljanak a honvédelmi bizottság alelnöki székébe. A szocialista képviselőcsoport szerint korrektebb lett volna, ha a fideszes politikus parlamenti mandátumáról is lemond.
Kedden szavazott a parlament hazánk európai uniós csatlakozásáról. A jelenlévő 366 képviselő közül egyedül Simicskó István fideszes honatya utasította el az integrációt. Simicskó azzal indokolta szavazatát, hogy valakinek képviselnie kellett a parlamentben a lakosságnak azt a 62 százalékát, aki nem ment el a népszavazásra, vagy nemmel szavazott. A Fidesz nem szólalt meg az ügyben, de a Tények kedden arról tudósított, hogy a képviselőnek szankciókra kell számítania.

Simicskó István
"Magyarország uniós-csatlakozásával összefüggésben a kormány által benyújtott határozati javaslatra - mint ismeretes - a frakciófegyelmet megsértve nemmel szavaztam. Ezt a döntésemet azzal együtt is vállaltam, hogy a frakció elvárása az egységes igennel történő szavazás volt - tartalmazza Simicskó István fideszes parlamenti képviselő szerdai közleménye.

A politikus "a körülményekre való tekintettel Áder János frakcióvezető úrnak a mai nappal felajánlottam lemondásomat a frakcióban viselt kabinetvezetői, valamint a Honvédelmi Bizottságban betöltött alelnöki tisztségemről." Áder János a lemondást elfogadta.

MSZP: helyes döntés

Az MSZP-frakció szerint helyes döntés volt Simicskó Istvántól, hogy lemondott tisztségeiről, miután nem tudta elfogadni több mint hárommillió ember akaratát.

A szocialista képviselőcsoport szerdai közleménye szerint korrektebb lett volna, ha a fideszes politikus parlamenti mandátumáról is lemond, "ugyanis Simicskó István beírta magát a magyar történelembe, mint olyan országgyűlési képviselő, aki nem képes tudomásul venni a népakaratot, ami megbocsáthatatlan a képviseleti demokráciában".