Többmilliós sikkasztással vádolnak egy tatabányai fideszest

2008.04.28. 15:54
A kiemelten közhasznú Majki Népfőiskola Társaság pénzéből kötött magánbiztosításokat Bereznai Csaba, a Fidesz tatabányai frakcióvezetője. Az ügyészség hét és félmillió forint elszikkasztásával vádolja. Az iskola új elnöke szerint politikai támadás az egész, az iskolát nem érte kár.

Másfél év alatt hét és félmillió forintot utalt a Majki Népfőiskola Társaság számlájáról két biztosítónak a társaság tudta nélkül Bereznai Csaba, a Fidesz tatabányai frakcióvezetője, egyben a társaság elnöke.

Az ügyészség vádja szerint "a vádlott saját magára kötött életbiztosítást, kedvezményezettje a felesége volt. A futamidő húsz, illetve öt évig terjedt. A két biztosítás éves díjfizetése egyenként egymillió forint volt, azonban ezeken az összegeken felül is történtek kifizetések".

Az ügyészség megállapította, hogy az átutalásokra a Majki Népfőiskola közgyűlési döntése nélkül került sor. A biztosítóknak kifizetett összeget a vádlott ezzel eltulajdonította.

Mivel a vádlott és felesége érdekkörébe tartozó biztosítás kötése és a biztosítási díjnak a társaság vagyonából történő kiegyenlítése nem egyeztethető össze a Majki Népfőiskolai Társaság, mint kiemelten közhasznú szervezet céljaival, ezért Bereznai Csabát az ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztással vádolja.

A Majki Népfőiskolai Társaság új elnöke viszont kijelentette: az ügyet politikai támadásnak tartják. A társaságot nem érte kár, mert az összeghez bármikor hozzáférhetnek és felhasználhatják - mondta álláspontját kifejtve Molnár József a távirati irodának.

Bereznai jelenleg külföldon tartózkodik.