Sólyom nem változtat jelölési gyakorlatán

2008.02.28. 14:45
Az államfő elégedett a parlamenti pártok frakcióvezetőivel tartott egyeztetéssel, ugyanakkor Lendvai Ildikó szerint semmit se közeledtek az álláspontok, Gusztos Péter pedig úgy nyilatkozott, tiszteletben tartják az államfő jelölési gyakorlatát.

Eredményesnek és megnyugtatónak nevezte Sólyom László köztársasági elnök az ombudsmanok jelöléséről a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott csütörtöki megbeszélést. Az államfő ugyanakkor leszögezte, a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán.

A köztársasági elnök a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón elmondta, az ombudsmanok jelölésében és megválasztásában az államfőnek és az Országgyűlésnek is megvan a maga szerepe. Sólyom fontosnak tartja, hogy a döntések a nyilvánosság előtt szülessenek, ezért nem konzultál a jelöltekről a pártokkal. Azt mondta, a megbeszélést eredményesnek tartja, és - mint fogalmazott - elmozdulás történt a folyamatban.

Arra a kérdésre, hogy ugyanazokat a személyeket jelöli-e újra a jövő nemzedékek omdusmanjának, illetve adatvédelmi biztosnak, a köztársasági elnök azt mondta, hogy erre még nem tud válaszolni. "Elvileg lehetségesnek tartom, de ezt ne úgy értsék, hogy szándékom" - tette hozzá Sólyom László.

Egy kérdésre azt mondta, az, hogy nem egyeztet előzetesen a pártokkal, nem a lebecsülésüket jelenti.

Az MSZP véleménye szerint az álláspontok ugyan nem közeledtek egymáshoz, de világosabbá váltak. Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint lehet eredményesebbé tenni a jelölési eljárást, de nem az ombudsmanjelölés módszere a magyar közélet leglényegesebb vitája. Az SZDSZ képviselője közölte: pártja tiszteletben tartja az államfő jelölési módszerét.

A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor azt hangsúlyozta, hogy képviselőcsoportja nyitott minden, a jelöltállítás gyakorlatával kapcsolatos javaslat megtárgyalására és elfogadására.