Felmondták a Sláger Rádió szerződését

2001.12.20. 15:52
Azonnali hatállyal felmondta a Sláger Rádió műsorszolgáltatási szerződését az Országos Rádió és Televízió Testület, a rádiót működtető cég ugyanis nem fizette ki a szerződése szerint esedékes több mint egymilliárdos díjat. A rádió bírósághoz fordulhat a döntés ellen, amit vélhetően meg is tesz, így akár még két éven át is sugározhat a Sláger, mire a médiahatósági döntés megjárja az összes jogorvoslati lehetőséget. A Sláger sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt és közleményében jóhiszeműségét hangoztatta.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön azonnali hatállyal felmondta a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt.-vel 1997-ben kötött műsorszolgáltatási szerződést. A döntésről, amelyet az ORTT egyhangú szavazással hozott meg - tartalmazza a médiahatóság közleménye. A Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt. a műsorszolgáltatási szerződés szerint esedékes műsorszolgáltatási díj részletének - 1.309.186.154 forint - megfizetésével 30 napon túli késedelembe esett - áll a közleményben.

Az ORTT szerint ez olyan súlyos szerződésszegés, ami miatt a legsúlyosabb szankciót kellett alkalmazniuk. A médiahatóság döntését egy hónapon belül lehet megtámadni és a jogorvsolati eljárás akár több évig is elhúzodhat. Addig pedig zavartalanul sugározhatja adását a Sláger Rádió.

A médiahatóság döntése előtt két lehetőséget mérlegelt: az egyik a most megszületett határozat, vagyis államigazgatási szervként mondta föl a Slágerrel kötött szerződést. Az ORTT irodája azt is felvetette, hogy a polgári törvénykönyv alapján mondja fel a testület a megállapodást. Ebben az esetben kisebb mozgástere lett volna a szerződést nem teljesítő műsorszolgáltatónak, mert 15 napos fellebbezési határideje lett volna, viszont a választott bíróságnak kellett volna döntenie, ilyen esetekben pedig gyorsabb az átfutási idő, mintha az államigazgatási szerv határozatát rendes bírósági procedúra keretében támadják meg. Ezt a lehetőséget azonban a hét tagú testületből csak ketten támogatták.

A Sláger Rádió közösen oldaná meg a vitás kérdéseket

Rendkívül csalódottak vagyunk az ORTT merev döntése miatt, hiszen a Sláger Rádió minden elképzelhetőt megtett annak érdekében, hogy a Testülettel folytatott tárgyalásokon egy módosított fizetési stratégiát dolgozzon ki - tartalmazza a Sláger Rádió csütörtöki közleménye.

Emklékeztetnek: egy 500 milliós bankgaranciát bszereztek be, hogy a testület jóhiszemüségüket látva tárgyalóasztalhoz ül velük. Sajnálják a történteket és meggyőzödésük, hogy nem bírósági perekkel kellene a problémát megoldani, hisz közleményük szerint a piaci viszonyok teszik lehetetlenné korábban vállalt kötelezettségeik betartását, amin közös erővel kellene változtatni.