Sok a közös szál

2009.01.23. 18:44
Seres Mária népszavazási kezdeményezést indított, hogy a parlamenti képviselői költségtérítései elszámolhatóak legyenek. Egyre több jel utal arra, hogy a magát a politikában érintetlennek tartó Seres Mária kapcsolódik a Zöld Párthoz: például mindkettőjük weboldalán ugyanaz a telefonszám szerepel. Felhívtuk.

Egyre több olyan információ derül ki, melyek arra utalnak, hogy Seres Mária nincs is olyan távol a politikától, mint ahogy azt állítja magáról. Seres Mária népszavazási kezdeményezést indított tavaly nyáron, hogy a parlamenti képviselőknek csak számla ellenében térítsék meg költségeiket.

Seres Mária teljesen elhatárolódik a politikától, önmagát családanyának látja, négy gyereke van. Az Indy Media ugyanakkor arról ír, hogy Seres több szálon kötődik a Polgár Tamás (Tomcat) nevével fémjelzett Zöld Párthoz.

2004-ben Seres Mária szerepelt a Zöld Párt EP-listáján, a választáson azonban végül nem indultak el, utólag módosított ajánlószelvények miatt kizárták őket. Az Indexnek Seres Mária azt mondta erről, hogy a lista 26. helyén szerepelt egy mezőnyben olyanokkal, akik vele együtt úgy gondolták, hogy az agrárium, a zöldek és a fogyatékkal élők összefogása eredményes lehet a választáson.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a Zöld Párt weboldalán ugyanaz a telefonszám szerepel a párt kontaktjai közt, mint amelyik Seres Mária weboldalán van megadva azoknak, akik vidéki aktivistaként szeretnének csatlakozni az aláírásgyűjtőkhöz.

Felhívtuk ezt a számot, hogy utánajárjunk, kihez is tartozik. Amikor aktivistának akartunk jelentkezni Seres Máriánál, egy fiatalember azt mondta, hogy az ő feladata, hogy informálja az érdeklődőket, hogyan tudnak csatlakozni, készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Mikor később ugyanezen a számon a Zöld Pártot kerestük, a fiatalember zavartan azt mondta, ez valami félreértés lehet, majd gyorsan lerakta a telefont. Amikor újrahívtuk, akkor is gyorsan befejezte a hívást.

A két weboldal a telefonszám mellett más információval is szolgál: mindkettő ugyanannál a nyíregyházi szolgáltatónál, a Giganet Kft.-nél van elhelyezve. A Zöld Párt doménnév regisztrációs adatlapján pedig szerepel az a Stekler Ottó, aki együtt volt a a Zöld Párt EP-listáján Seres Máriával.

Az ősszel indított népszavazási kezdeményezéshez Seres Mária támogatókat keresett, elmondása szerint olyan csoportokra számított, amelyeknek már szervezett tagságuk van, így hatékony segítséget tudnak nyújtani az aláírásgyűjtésben. Az aláírások száma már meghaladta a 120 ezret, kérdés azonban, hogy mi történik az így rögzített adatokkal.

Seres Mária elmondta, hogy sokan segítenek neki aláírásokat gyűjteni, de nem is ismer mindenkit, ő azonban bízik az emberekben, és nem gondolja, hogy bárki visszaélne ezzel. Amikor azt kérdeztük, van-e a Zöld Pártnak vagy Tomcatnek köze a népszavazási kezdeményezéshez, határozott nemmel felelt.

A parlamenti képviselők költségtérítéseinek elszámoltatására már a parlamentben is volt próbálkozás, az MSZP 2007 őszén nyújtotta be javaslatát, ami azonban az ötpárti egyeztetések eredménytelensége miatt elbukott. A szocialisták úgy gondolták, hogy a költségtérítés rendszerét teljesen meg kell szüntetni, helyette háromszorosára növelték volna a képviselői fizetéseket. Seres Mária azonban megtartaná a költségtérítéses rendszert, de nem bemondásra, hanem számla ellenében.

A Zöld Párt nevében Stekler Ottó nyújtott be hasonló népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottsághoz. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?” – hangzott a népszavazási kérdés. A kezdeményezés végül nem járt sikerrel, nem tudták összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást.