Az emberek fele előrehozott választást akar

2008.04.02. 23:13
Előre hozott országgyűlési választásokra számítanak a Szonda Ipsos által végzett közvélemény-kutatásban megkérdezettek; a Magyar Televízió és a Népszabadság megbízásából készített felmérésben a válaszadók 37 százaléka képzelte el így a koalíciós válság megoldását. A kutatás eredményeit a Magyar Televízió Az este című műsorában ismertették, szerdán este.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadó milyen megoldást szeretne a koalíciós válság kezelésére, a megkérdezettek 49 százaléka mondta azt, hogy a közeljövőben előre hozott országgyűlési választást szeretne; 17 százalék nyilatkozott úgy, hogy azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc maradna a miniszterelnök és maradna az MSZP-SZDSZ koalíció is; 12 százalék azt szeretné, hogy az MSZP kisebbségben kormányozzon a 2010-es országgyűlési választásokig, de ugyanennyien voltak azok is, akik azt szeretnék, hogy Gyurcsány Ferencet menesszék, de a két párt koalícióban maradjon. A kérdésre nem válaszolt a megkérdezettek 10 százaléka.

A megkérdezettek 37 százalék mondta azt, hogy véleménye szerint a közeljövőben előre hozott országgyűlési választások lesznek, 22 százalék szerint az MSZP kisebbségben kormányoz a 2010-es országgyűlési választásokig, 14 százalék pedig úgy vélte, Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök és marad az MSZP-SZDSZ koalíció is. Ugyanennyien arra számítanak, hogy a kormányfőt menesztik, de a két párt koalícióban marad. Nem válaszolt a kérdésre a megkérdezettek 13 százaléka.

Arra a kérdésre, hogy milyen válságot okoz az MSZP és az SZDSZ koalíciójának megszakadása, a megkérdezettek többsége, 54 százaléka mondta azt, hogy szerinte "mély gazdasági válságot okozhat a politikai feszültség". 22 százalék szerint a válság megakasztja a reformokat, de ezt túléli a gazdaság, 14 százalék szerint pedig csak politikai válságot, de ezt túléli a gazdaság. Nem válaszolt a megkérdezettek 10 százaléka.

A válaszolók 51 százaléka szerint nem marad hivatalában 2010-ig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök; a megkérdezettek mindössze 34 százaléka mondta azt, hogy a kormányfő kitölti a ciklust. Nem tudott válaszolni a kérdésre a megkérdezettek 15 százaléka.

A közvélemény-kutatásban arról is megkérdezték az embereket, kit tartanak felelősnek a koalíciós válságért. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 61 százaléka szerint mindkét fél egyformán felelős a kialakult helyzetért. 17 százalék mondta azt, hogy az SZDSZ a felelős, mert "túl sokat követelt", 12 százalék szerint a kormányfő, mert "nem egyeztetett koalíciós partnerével és rájuk kényszerítette akaratát". A megkérdezettek 5 százaléka szerint a válságért az MSZP a felelős, "mert belekényszerítette a miniszterelnököt az SZDSZ-szel szembeni kritikára, fellépésbe". A kérdésre nem válaszolt a megkérdezettek 5 százaléka.