Sólyom nem vesz részt a nemzeti csúcson

2008.10.14. 07:24
Az államfőnek súlyos fenntartásai vannak a tanácskozással kapcsolatban, az szerinte nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását.
01

A köztársasági elnök nem akar részt venni a miniszterelnök által összehívott nemzeti csúcson - ezt maga Sólyom László köztársasági elnök közölte kedden Ammánban magyar újságírókkal.

A miniszterelnök által összehívott tanácskozás "nem szolgálja a felelősségi viszonyok tisztázását, technikailag nem látom célravezetőnek, én ezen a tanácskozáson nem kívánok részt venni, az állam nem így működik" - fogalmazott az államfő annak kapcsán, hogy szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemzeti csúcs összehívását szorgalmazta, amelyre a közjogi méltóságokat is meghívta.

Sólyom László kiemelte: örömmel hallja, hogy a pénzügyi válság elhárítása, illetve a következmények enyhítése összefogásra készteti a parlamenti pártokat. Ugyanakkor hozzátette: súlyos fenntartásai vannak a nemzeti csúcs néven összehívott tanácskozással kapcsolatban.

Emlékeztetett, a miniszterelnök azt a feladatot szabta ennek a tanácskozásnak, hogy alkossa meg a nemzeti felemelkedés programját, s ezzel összefüggésben kifejtette: nem lehet tudni, hogy voltaképpen mi ennek a programnak a természete, vajon kötelező jelleggel bír-e, hiszen azok, akik részt vesznek benne semmilyen felhatalmazással nem rendelkeznek arra, hogy bárkire nézve kötelező döntést hozhassanak. "Ez a program nem lehet más, mint jó tanács a kormány számára" - fogalmazott Sólyom László, majd hozzátette: azt sem tudjuk, hogy mi van akkor, ha a résztvevők különféle, eltérő véleményeket képviselnek.

"Általában ezekben a válságos időkben azt tartom fontosnak, ha a felelősségeket nagyon tisztán tartjuk" - jelentette ki az államfő. Szerinte egy ilyen formátlan tanácskozás inkább elmossa, mintsem kirajzolja a felelősségi viszonyokat. Véleménye szerint éppen ilyen probléma az, hogy milyen feladatot bízna a miniszterelnök erre a testületre.

Hogyan tudnának dönteni?

A testületnek, amelynek nincsen megfelelő információja, nincsen megfelelő szakértelme, dönteni kellene abban, hogy mikor vezessük be az eurót, milyen legyen a nyugdíjrendszer jövője, feladatul szabták számára az egész szociális rendszer reformját, az önkormányzati rendszer megreformálását, a pártfinanszírozás kérdésének megoldását. "Csupa olyan kérdés, melyben 18 év alatt egyetlen kormány nem tudott igazából cselekedni, csupa olyan kérdés, melyben nem volt egyetértés 18 év alatt" - hangsúlyozta.

Sólyom László támogatja, hogy egyes szakkérdésekben társadalmi szereplők, politikai szereplők alternatívákat tárjanak a közvélemény elé. Mint mondta, ő is megpróbálja ezt egyes szakkérdésekben. Azonban - mint hangsúlyozta - egy nemzeti felemelkedés programot megalkotni ilyen háttér nélkül, ilyen ad hoc jelleggel, nem tartja célravezetőnek. "Éppen ezért a felelősségi viszonyok tisztázatlansága miatt, illetőleg a felelősségi viszonyok elmosása miatt, technikai alkalmatlanság miatt, én nem támogatom ezt a testületet, ebben én nem kívánok részt venni" - jelentette ki. Elmondta, hogy erről a döntéséről hétfőn telefonon tájékoztatta Gyurcsány Ferencet.

Nemzeti csúcs

A köztársasági elnök kivételével Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására eddig minden már válaszolt meghívott igent mondott; a parlamenti pártok közül jelen lesznek a nemzeti csúcson az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Fidesz politikusai is, a KDNP azonban még nem alakította ki álláspontját.

Gyurcsány Ferenc a hét végén a parlamentben jelentette be, hogy a nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság, s a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő - mint mondta - szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit és európai parlamenti delegációvezetőit. A meghívottak között vannak még a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökei, illetve az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökei, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökei, az önkormányzati szövetségek vezetői, valamint az OÉT munkáltatói és munkavállalói szervezetei.

A Miniszterelnöki Hivatal 61 meghívót küldött ki a szombati találkozóra, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartanak.