Sólyom szerint a kampány tematikája aggasztóan beszűkült

2006.05.16. 14:20
A szabad mandátumokról, a nemzet szolgálatáról, a kampányról, a kormánytöbbség felelősségéről, és a független szervek függetlenségéről szólt a parlamen alakuló ülésén Sólyom László köztársasági elnök.

A kampánynak vége, mostantól más beszédmódra van szükség. A választások után a tények, a döntések és a felelősségvállalás ideje jött el, mondta a parlament alakuló ülésén Sólyom László köztársasági elnök.

"Az alkotmány parancsa szerint az országgyűlési képviselők tevékenységüket nem egy település vagy foglalkozási csoport, hanem a köz érdekében végzik, azaz szabad mandátumuk van. A szabad mandátumot a modern parlamentekben ugyan korlátozza a frakció-fegyelem, de végső garanciaként az alaptörvény a képviselő lelkiismeretét teszi meg legfelsőbb fórumnak, és a mérce - ahogy az Alkotmány indokolása megnevezi - a nemzet szolgálata" - mondta a köztársasági elnök.

Sólyom László beszélt arról is, hogy "a kampány tematikája is aggasztóan beszűkült", és azt hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés az egész ország gyűlése.

Az államfő beszédében úgy fogalmazott, hogy a kormányzati felelősség körét, és a kormánypártok szerepét egyértelművé kell tenni, s megkülönböztetni attól a helyzettől, amikor az országgyűlési képviselők együttesen viselik a felelősséget. "A demokrácia szabályai szerint ugyanis a többség dönt: a kormánytöbbségnek különleges feladata és felelőssége van, méghozzá a kormányzással összefüggő kérdésekben. Ez az a terület, ahol többnyire a konkrét intézkedések születnek, ahol a "kivitel módja" eldől. Például hagyományosan a kormány és parlamenti többségének ügye a költségvetés, amelybe még népszavazás sem szólhat bele" - mondta.

Az államfő azt szeretné, ha néhány, ciklusokon átívelő alapkérdésben legalább stratégiai szinten egyetértésre jutna az Országgyűlés. Felhívta a figyelmet a környezetvédelemre és a jövő nemzedékek iránti felelősségre, és azt mondta, új alapon, és közösen kell újra felépíteni a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikát. Szólt arról is, hogy a független szervekben pártpolitikai befolyás nem érvényesülhet. Kifejtette, hogy a független szerveket és vezetőit is a parlament, de "az együttműködés alapja csakis a függetlenség közös, az alkotmánynak megfelelő felfogása lehet."

Végezetül hozzátette, hogy segíteni fogja az új kormány által beterjesztett intézkdések minél előbb megvalósulhassanak.