Sólyom annyit gondolkodik, amennyit lehet

2007.12.18. 16:49
Várhatóan a két ünnep között december 27.-én dönt az államfő az egészségbiztosítási törvényről. Mivel igen fontos jogszabályról van szó, az államfő kihasználja a rendelkezésére álló öt napot. Miután megfontolta a jogszabályt, Sólyom László három úton indíthatja el a törvényt.

Legkésőbb december 27-én dönt a hétfőn megszavazott egészségbiztosítási törvény ügyében Sólyom László. Az Országgyűlés a jogszabály sürgős kihirdetését kérte az államfőtől, ez öt napos határidőt jelent a törvény felküldésétől számítva. A dokumentum várhatóan szerdán érkezik meg a Sándor-palotába, így az öt nap éppen december 24-én járna le, így a döntéshozatal csak a karácsonyi ünnepek után esedékes.

Ugyanis az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény egy különösen fontos jogszabály, amelyet már a jogalkotás folyamatában is vizsgálta a köztársasági elnök, így az államfő várhatóan kihasználja a rendelkezésére álló időt.

A köztársasági elnök államfő háromféleképpen határozhat. Ha nincs kifogása a jogszabállyal kapcsolatban, akkor aláírja. Ha alkotmányossági aggálya merül fel, akkor előzetes normakontrollt kell kérnie az Alkotmánybíróságtól. Ha nem alkotmányos fenntartása van a törvénnyel, akkor megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek.