A parlamentbe készül Csák Máté fia

2005.04.10. 12:34
Miután az ősszel nem sikerült megválasztani a pályafutását az európai parlamentben folytató Szájer József utódát, április 27-én (és május 8-án) ismét szavaznak Sopronban. Magyarország ötvenkettedik leggazdagabb emberének a fia a szocialisták színeiben készül legyőzni az őszi érvénytelen választáson 88 százalékos eredményt elért fideszes jelöltet, akinek teljesítményét az MSZP-s politikus "példátlan bukásként" értékeli. Csák Ferenc a Korda-Balázs-házaspárral, Firtl Mátyás Semjén Zsolttal hódítaná meg a soproniak szívét.
"Ezzel a ma esti programmal szerettem volna Sopron kultúrájáért is tenni" - nyitotta meg Korda György és Balázs Klári koncertjét szocialista nyugdíjasok előtt Csák Ferenc. A szakközépiskola aulájában voltak ugyan foghíjak, de a soproni időközi választás MSZP-s jelöltje látott biztató jeleket: "Amikor először az MSZP tagságával találkoztam, nem láttam ezt a bizalmat".

Csák Ferencnek a kultúráról azért más tapasztalatai is vannak. A harmincegy éves politikus a Regensburgi Tudományegyetemen művészettörténet-politológia szakon végzett, a német város Politikatudományi Karán 2004-ben PhD-t szerzett. Édesapja az a műkereskedő és ingatlanbefektető Csák Máté, aki 2004-ben a Ringier listáján a 4,5 milliárd forintra becsült vagyonával az 52. leggazdagabb magyar volt.

Csák Budapesten látta meg


Tekintse meg képeinket!
Tavaly ősszel érvénytelenül zárult a soproni időközi választás. Az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, a második kör előtt pedig az ágfalvi nyugdíjasoknak ötszáz forintos élelmiszerutalványokat osztó MSZP-s Kránitz László visszalépett a jelöltségtől. A semmit sem érő győzelmet így a fideszes Firtl Mátyás szerezte meg.

Csák Ferencet az ellenfelei most azzal támadják, amivel az MSZP-sek ősszel Firtlt igyekeztek lejáratni, vagyis, hogy nem soproni. Míg Firtl a választókörzethez tartozó Kópházán él, de Sopronban született, és élt, dolgozott évtizedeken keresztül, addig Csák Budapesten látta meg a napvilágot, és saját bevallása szerint négy éve költözött a leghűségesebb városba, ahol hat éve vannak üzleti érdekeltségei. "Az ősi rokonság mellett a nagynéném is a városban él" - vallott kötődéséről.

Willy Brandt a példaképe

Politikai ellenfelei azonban azt állítják, hogy alig egy-két hónapja bukkant fel először Sopronban. Még az MSZP országos és városi koalícióstársa, az SZDSZ színeiben induló Kóczán Zoltán is értetlenkedett: "Csák jelölői nincsenek tisztában a soproniak észjárásával, ejtőernyőst soha nem sikerült a parlamentbe juttatni. Pozsgay Imre is bukott már meg Sopronban" - utalt az egykori államminiszter 1990-es, Szájer Józseftől elszenvedett vereségére.

Fidesz-MSZP 3:2
Az időközi választások eredményéből nem érdemes a soron következő parlamenti választás kimenetelére következtetni. Az elmúlt két választási ciklus időközi parlamenti választásain előfordult már, hogy az érvénytelen választás nyertese az újra kiírt választásból győztesen került ki. Székesfehérváron 1999-ben a Fidesz-FKGP-MKDSZ közös jelöltjeként indult Mikó Péter aratott mit sem érő győzelmet, 2000 tavaszán viszont a szocialista Molnár Albert fordított és mandátumot szerzett.
1999-ben Siófokon az MSZP-s Házas József nyerte az időközi választást, de rajta és Molnáron kívül más szocialistának nem sikerült győznie két országos választás között. Fehérgyarmaton 2000-ben Lengyel János (Fidesz-FKGP), Dabason 2001-ben Szűcs Lajos (Fidesz-MDF-FKGP), Szécsényben 2004-ben Nagy Andor (Fidesz-KDNP) győzött.
Kóczánról az a hír is elterjedt, hogy az őszi bukás után a szocialisták egy része őt kívánta jelölni az újabb időközi választásra. Szóba került még több helyi politikus is, de miután az MSZP országos elnöksége Csák Ferenc mellett tette le a voksot, a helyi szervezet kilencven százalékosnál nagyobb arányban erősítette meg a döntést. Az erős hátszelet magyarázhatja, hogy a Willy Brandt német szociáldemokrata politikust példaképének tekintő művészettörténész-politológus a Miniszterelnöki Hivatalban Gyurcsány Ferenc megbízottjaként a nyugat-pannóniai együttműködés koordinátora.

Az MSZP programja az őszihez képest testesebb lett. Kránitz még - a polgármester tanácsadójaként - konkrét városfejlesztési kérdésekre helyezte a hangsúlyt, Csák már "távlati programot" dolgozott ki. Sopronból Bécsbe és Győrbe is autópályán lehetne eljutni, kiaknázná a város rejtett értékeit, a Fertő-tó magyar oldalát az osztrák színvonalra fejlesztené, és új kis- és középvállalkozásokat támogatna.

Egyedül Semjén jött

Korda György és Balázs Klári látogatása napján Firtl Mátyás az eget kémlelte. Szűkebb pátriáját, Kópházát Szájer Józseffel járta volna végig szombat délután, de az eső és a lehűlés otthon marasztalta. "A faluban szinte mindenki Ausztriában dolgozik, vasárnap meg nem illik politikával traktálni az embereket" - mondta a Fidesz jelöltje.

A soproni Fideszben ezúttal csend kíséri Firtl indulását. Ősszel még arról lehetett hallani, hogy a helyi fideszesek inkább Fodor Tamás egyetemi tanárt jelölték volna, az országos vezetés viszont a Kópházán élő, megyei közgyűlési alelnökben bízott. A kétkedőket azonban meggyőzte, hogy Firtl már az első fordulóban majd' húsz százalékot vert az akkor még versenyben levő Kránitzra.


Klikk a képre!
Firtl Mátyás a parlamentbe jutva felemelné szavát az elszegényedő önkormányzatokért, és igyekezne minél többet tenni azért, hogy Sopron legyen a régió központja. Ősszel még a Fidesz több országos politikusa - Pokorni Zoltán, Áder János, Matolcsy György vagy Schmitt Pál - is együtt mutatkozott különféle rendezvényeken Firtllel, most csendesebb lesz a kampány. "Egyedül Semjén Zsolt jött eddig Budapestről, most ugyanis nemcsak a Fidesz, hanem a Kereszténydemokrata Néppárt is támogat" - mondta Firtl, akinek neve mellett az 1990-es választáson már szerepelt a KDNP logója, de akkor csak a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg, míg a mandátum a most a kampányát segítő európai parlamenti képviselőé, Szájer Józsefé lett. A választásokig Orbán Viktor a Nemzeti Konzultáció egyik rendezvényét tartja Sopronban.

Szerényebb lesz a kampány

Csák a Fidesz őszi soproni szereplését - a jobboldali jelölt a második, érvénytelen fordulóban a szavazatok 88,76 százalékát szerezte meg - "példátlan bukásnak" tartja, mert ellenfele nem tudott annyi embert mozgósítani, hogy meglegyen a törvényben előírt huszonöt százalékos részvételi arány. Hatszáz szavazaton múlt mindez, pedig ha Kóczán nem sieti el visszalépését, akkor az SZDSZ és a Fidesz is jól járt volna; a liberálisok a szocialista szavazatokkal kétszámjegyű eredménnyel, a fiatal demokraták egy képviselői mandátummal jöhettek volna ki a második fordulóból.

"Nem a delphoi jósdában végeztem" - emlékezett visszalépésére az SZDSZ jelöltje, aki a tavalyinál is szerényebb kampányt kíván folytatni. Az így felszabaduló néhány százezer forintból a párt tíz-húszezer forintos tételekben a szociálisan rászorulókat kívánja támogatni.

Az MDF viszont erősít. Az ősszel csak a Fidesznek és az MSZP-nek voltak óriásplakátjai. Firtl stábja a reklámozásnak ezzel a módjával már nem él, Csák Ferenc és a demokrata fórumos Nagy Tamás arcképe viszont a megaposzterekről is visszaköszön. "Gyorsabban jött össze az előző választásnál több kopogtatócédula" - bizakodik a tavalyi első fordulóban 2,22 százalékot elért és a második fordulóra visszalépett jelölt.

Nem lesz akkora szerencséje

A MIÉP-es Sárdy Barbara és a Jobbikos Kirkovits Balázs újra megméretteti magát a tavalyi indulók közül és a mezőny tagja az ősszel még függetlenként indult Friedl László Mihály, aki mostanra a volt kisgazdák alapította Magyar Vidék és Polgári Párt színeiben indul. Ezzel aligha lesz már akkora szerencséje, mint a tavalyi második fordulóban, amikor a Kránitz László visszalépéséről nem értesült szocialista szimpatizánsok rá adták voksukat. Igaz, 4,31 százalékos eredménye még így is csak a harmadik helyre volt elég.

Sopron: Firtlnek nem volt ellenfele
Az őszi második forduló eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 88,76 százalék,
2. Sárdy Barbara (MIÉP) 4,78 százalék,
3. Friedl László Mihály (független) 4,31 százalék,
4. Kirkovits Balázs (Jobbik) 2,15 százalék.

A választások őszi első fordulójának eredménye:

1. Firtl Mátyás (Fidesz) 53,63 százalék,
2. Kránitz László (MSZP) 34,45 százalék,
3. Kóczán Zoltán (SZDSZ) 4,21 százalék,
4. Sárdy Barbara (MIÉP) 3,09 százalék,
5. Nagy Tamás (MDF) 2,22 százalék,
6. Kirkovits Balázs (Jobbik) 1,24 százalék,
7. Friedl László Mihály (független) 1,16 százalék.

Pozsgay Imre 1990-ben a harmadik helyre futott be a soproni időközi választáson, a második fordulóban már el sem indult. A győzelmet a fideszes Szájer József szerezte meg, a második fordulóban az MDF jelöltjét 217 szavazat különbséggel győzte le. A most a Fidesz színeiben induló Firtl Mátyás a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként a szavazatok 4,66 százalékát szerezte meg.
A Fidesz 1994-es várakozáson aluli országos szereplése Szájer Józsefnek is vereséget hozott Sopronban. A harmadik helyre befutó politikust a szocialista Boros László és az SZDSZ-es Kertész Zoltán előzte meg, végül a második fordulóban a liberális jelölt - Szájer "átszavazó" táborának köszönhetően - négyezer szavazattal megelőzte a szocialista politikust.
Szájer Józsefet 1998-ban már a Fidesz mellett az MDF is támogatta. A második fordulóba a szocialista Borossal és a tőlük jócskán lemaradó SZDSZ-es Kertésszel jutott. A liberális jelöltre a "hármas döntőben" kétezerrel kevesebben szavaztak, és visszalépése esetén sem tudta volna megakadályozni Szájer második győzelmét.
A 2002-es választáson 1,31 százalékon múlt, hogy Szájer József már az első fordulóban megszerezze a szavazatok több mint felét és a képviselői mandátumot. A második körbe a Fidesz-MDF-es jelölt mellett a most is induló Kránitz László került és négyezer-ötszázzal kapott kevesebb szavazatot Szájernél, de listáról a parlamentbe jutott.