Aktív képviselőt akar a parlamentbe juttatni az MSZP

2004.10.05. 14:07
Területi listáról mandátumot szerzett képviselőjét egyéni parlamenti képviselővé cserélné az MSZP Sopronban. A városban az elmúlt két választáson a jobboldal nyert.
Képviselőt képviselőnek

Kránitz László parlamenti képviselőt indítják a szocialisták a novemberi, a soproni időközi választásokon. Kránitz - aki korábban Gyurcsány riválisa volt a párt megyei elnöki versengésében - megyei listáról jutott be 2002-ben a parlamentbe.

Tóbiás József, a szocialisták pártigazgatója az Indexnek elmondta, azt szeretnék, ha a soproni választók programja és elképzelései alapján választanák meg Kránitzot, akinek a helyére - megválasztása esetén - a megyei listáról egy másik MSZP-s is parlamenti mandátumot kaphatna.

Molnár Ágnes, a Fidesz helyi kampányfőnöke szerint nem fair az MSZP eljárása, mivel a választók így nem tudják meg, hogy ténylegesen kit juttatnak a parlamentbe. Rámutatott, hiába szavaznak a soproniak a jelenleg is képviselőként tevékenykedő Kránitzra, lehet, hogy egy másik város politikusát juttatják a Házba.

Esélyek

Az elmúlt két parlamenti választást a jobboldal nyerte. 1998-ban és 2002-ben is Szájer József került be Sopronból a parlamentbe, két éve éppen Kránitzot győzte le.

Az időközi választásra azért van szükség, mert Szájert időközben európai parlamenti képviselővé választották és emiatt parlamenti mandátumáról lemondott. Az időközi választást november 14-én és 28-án tartják a kisalföldi városban. (Akkor Szécsényben is időközi választást tartanak egy másik képviselői hely betöltése miatt)

A soproni mandátumért Kránitznak a fideszes Firtl Mátyással, az MDF-es Nagy Tamással és a szabad demokrata Kóczán Zoltánnal kell megmérkőznie.