Titokban hozták Magyarországra a sárospataki könyveket

2006.02.22. 20:48
Kilenc órakor landolt Ferihegyen az a gép, amely fedélzetén hozta Magyarországra a szovjet hadsereg által elhurcolt sárospataki könyvtár 136 kötetét.

A Külügyminisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának képviselője fogadta Ferihegyen a sárospataki református kollégiumi könyvtár 136 könyvét, amelyet Moszkvából Vladgyimir Putyin elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megállapodása értelmében kapott vissza a református egyház.

Hosszas procedúra

A könyveket hétfőn szállították át a moszkvai magyar nagykövetségre. A sárospataki könyveket a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárból szállították át a konzulátusra a nagykövetség Volkswagen transzporterén. A gépkocsi rendőri felvezetővel hajtott egészen a moszkvai nagykövetségig, mögötte egy nagykövetségi Volvo haladt.

A sokat látott könyvek (Klikk!)
A sokat látott könyvek (Klikk!)
Előzőleg vasárnap este aláírták az átadásról szóló dokumentumokat a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin könyvtárban, ahol a II. világháború vége óta tartották a nagy értékű könyvgyűjteményt. Úgy tudjuk, hogy a könyvek visszaadása az utolsó pillanatig kétséges volt a magyar fél számára, ezért a gép érkezéséről csak az utolsó pillanatban - a moszkvai felszállás után - értesítették a sajtót. A kormányfő is elszalasztotta a lehetőséget, hogy a reptéren megjelenjen a fogadóbizottságban, ezekben az órákban Székesfehérváron tartózkodott.

A könyveket azután szállíthatták vissza Magyarországra, hogy az orosz alsóház, majd a felsőház is támogatta a könyvek visszaadását lehetővé tevő törvényt, valamint az, hogy Magyarország 12 millió rubel (több mint 400 ezer dollár) térítést nyújtott a Lenin könyvtárnak a sárospataki kötetek tárolásáért, és önkéntes gesztusként hozzájárult a digitalizálásukhoz is. Közel egymillió dolláros magyar adomány is segíti két múzeum helyreállítását a Voronyezsi területen, amelyet magyar csapatok szálltak meg a második világháború alatt.

Azt máig sem sikerült egyértelműen tisztázni, hogyan kerültek a könyvek az egykori Szovjetunióba. 1938-ban a sárospataki kollégium értékes könyveit két budapesti bankban helyezték el, későbbi történetüket korábbi cikkünkből ismerheti meg.