Hétfőn két órás Volán-sztrájk

2003.01.02. 16:13
A Volán-dolgozói megtartják a Közúti Közlekedési Szakszervezet által január 6-ra tervezett sztrájkot - értesült az Index. A munkavállalók többségét tömörítő szervezet tagjai támogatják a munkabeszüntetést, ennek ellenére lehet, hogy bizonyos járatok elindulnak.
Az ország huszonnégy Volán-társaságánál 25 ezren dolgoznak, közülük 16 ezren tagjai a KKSZ-nek. A szervezet tagjai körében végzett előzetes felmérés alapján a munkabeszüntetést valamennyien támogatják, de várhatóan a KKSZ-en kívüliek is csatlakoznak a sztrájkhoz - tájékoztatta az Indexet Szabó Enikő PR-menedzser. Ennek ellenére Szabó szerint előfordulhat, hogy bizonyos járatok a sztrájk ellenére is elindulnak. A nemzetközi és a szerződéses autóbuszok pedig a munkabeszüntetés idején is közlekednek.

A szervezők január 6-án hajnali fél öttől fél hétig tartó munkabeszüntetése kérik a Volán dolgozóit. A figyelmeztető sztrájk várhatóan jelentős fennakadást okoz majd a közlekedésben. December végén a huszonnégy Volán-társaság dolgozóit képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) a tulajdonos ÁPV Rt. 3,5 százalékos béremelési javaslata miatt petíciót fogalmazott meg.

A sztrájkfelhívást szorgalmazók követelik az évek óta elmaradt arányos béremelést, amelynek a szakszervezet szerint legalább tíz százalékosnak kellene lennie. A december 5-én az ÁPV. Rt. székháza előtt tartott demonstráció során is erre próbálták felhívni a tulajdonos figyelmét, kilátásba helyezve: ha a béremelésről folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor januárban sztrájkot hirdetnek meg a dolgozók, egészen addig, amíg nem kapják meg a kért emelést.

"Hitegettek bennünket"

A Közúti Közlekedési Szakszervezet közleményt adott ki: "A személyfuvarozó volán társaságok dolgozói részére évek óta eredménytelenül követeljük a végzett munkájukkal arányban álló tisztességes keresetet. Az évtizedes tárgyalássorozat alatt csak hitegettek bennünket. Az ígéretek maradtak, ezért kénytelenek vagyunk a sztrájk eszközét igénybe venni."

A társaság dolgozóinak átlagkeresete 10.000 forinttal marad el a nemzetgazdasági átlagtól, más közlekedési vállalatok dolgozóinál pedig átlagosan 29.500 forinttal keresnek kevesebbet.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet 2001 decemberében is sztrájkra szólította fel a dolgozókat, mert nem kapták meg időben a magasabb infláció miatt megemelt bérüket. A buszvezetők és a járműkarbantartók pedig júliusban is tiltakoztak helyzetük miatt, akkor azonban csak petícióban fogalmazták meg igényüket.