Stumpf: megrendelésre készült a Kehi-jelentés

2003.08.27. 17:13
Méltánytalan, hogy a kormány ismét a Ron Werber-i taktikát alkalmazva próbálja elterelni a figyelmet saját ügyeiről, és rég lezárt ügyeket próbál meg felmelegíteni - állítja Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere. Stumpf az Informatikai Kormánybiztosság tevékenységéről készült Kehi-jelentésben foglaltakra reagált, azt állítva, hogy a Kehi politikai megrendelésre vizsgálta az informatikai pénzek elköltését. A politológussá visszavedlett egykori politikus szerint a kormányportál létrehozása például sikersztori.
Stumpf István

Látható, hogy politikai megrendelésre készült a Kehi vizsgálata, amely a hetedik volt ugyanabban a tárgykörben - állította Stumpf István a Képviselői Irodaház mellett, egy parkban tartott sajtótájékoztatóján. Az előző kormányzat minisztere a keddi kormányszóvivői tájékoztatón említett Kehi-jelentésre reagált.

Az Index információi szerint a jelentés többek között azt állítja, hogy a vizsgált 20,7 milliárd forint 84,1 százalékára, vagyis 17,4 milliárd forintra jogszabálysértő módon kötött támogatási szerződést a Fidesz-kormány Informatikai Kormánybiztossága. A Kehi megállapította azt is, hogy a kormányzati portál létrehozására és üzemeltetésére a vizsgált időszakban összesen 1,4 milliárd forintot fizettek ki, de az értékelés szerint a szerződések nem minden esetben volt indokoltak.

Nem lehet neki hinni

Stumpf szerint a kormány minden bizonnyal elégedetlen volt az eddigi hat vizsgálat eredményével, ezért bízta meg a Kehit is. A vizsgálat módja miatt "nem lehet hinni a Kehi erdményeinek", mert azóta az informatikai kormányzat költözködései miatt eltűntek iratok. A MeH volt vezetője úgy vélekedett, hogy a kormány "ismét a Ron Werber-i taktikát alkalmazza", előbb megvádol, aztán pedig mosakodhatnak a vádlottak. Mint mondta, munkatársai már vizsgálják milyen jogi lépéseket tehetnek az ügyben.

Sikersztori a portál

A volt kancelláriaminiszter szerint egyébként az IKB tevékenysége fontos lépés volt, mert 27 pályázatával 32 ezer ember, vállalkozás és önkormányzat számára tette lehetővé az informatikai hozzáférést. Stumpf szintén az IKB ténykedésének tulajdonítja, hogy az utóbbi időben 41 százalékkal nőtt az internetezők száma. A volt miniszter szerint sikersztori a kormányzati portál létrehozása is. Stumpf úgy vélte: a Divatcsarnok informatikai pénzekből való megvásárlása sem volt hiba, de az ott tervezett informatikai központ ügyében az új kormány másfél év óta nem tett semmit.

A kormányszóvivő reagál
Stumpf István először vállalt személyesen is felelősséget egy általa irányított szervezet működéséért azzal, hogy szerdai sajtótájékoztatóján értékelte és minősítette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) az Informatikai Kormánybiztosság tevékenységéről szóló jelentését - mondta az MTI-nek a kormányszóvivő.

Az Informatikai Kormánybiztosság tevékenységét értékelő Kehi-jelentéssel kapcsolatban Stumpf István azt mondta, hogy a kormánynak nem a múlt ügyeivel kell foglalkoznia - emlékeztetett Gál J. Zoltán. "Szerintem viszont az adófizetőknek joguk van tudni, hogy mi lett azokkal a milliárdokkal, amelyeket az Informatikai Kormánybiztosság kezelt. A Kehi vizsgálata éppen ennek felderítését célozta" - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A Stumpf Isván által használt "méltánytalan politika támadás" kifejezést felidézve a kormányszóvivő úgy fogalmazott: "mindenféle politikai szándék nélkül el lehet menni az Andrássy útra és megnézni a Divatcsarnok épületét, hogy ott vajon kialakult-e az a multimédiás informatikai központ, amelyre az előző kormány milliárdokat költött, vagy pedig továbbra is üresen áll és romlik az épület".